X

Στους 8 οι νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι του Norman Atlantic

"Λείπουν" απο τους διασωθέντες τουλάχιστον 37 απο τους 478 επιβάτες της επίσημης λίστας. Άγνωστο πόσοι παρανομοι μετανάστες είχαν μπει "κρυφά" στο πλοίο.

Ant1news

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι φέρονται να αγνοούνται, ενώ αργά το απόγευμα, ακόμη ένας άνθρωπος εντοπίστηκε νεκρός, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό όσων έχασαν την ζωή τους συνεπεία της φωτιάς στο Norman Atlantic, στους 8, εκ των οποίων γνωστή είναι μόνο η ταυτότητα του Χρήστου Δούλη.

To Iταλικό Kέντρο Έρευνας και Διάσωσης, ανακοίνωσε το μεσημέρι την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης όσων επιβαινόντων του πλοίου βρίσκονταν στα καταστρώματα, ενώ θα συνεχιστούν όλη νύχτα, όπως δήλωσε η Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Ρομπέρτα Πινότι, οι έρευνες στο εσωτερικό του Norman Atlantic, για επιβάτες του που μπορεί να έχουν εγκλωβιστεί σε χώρους του καραβιού.

Από τους 478 που είχαν επιβιβαστεί στο Norman Atlantic, βάσει της επίσημης λίστα που έχει δώσει στην δημοσιότητα η εταιρία, έχουν διασωθεί, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ιταλικών αρχών συνολικά 433 άνθρωποι, αν και προ ολίγου ο Υπουργός Μεταφορών της χώρας είπε ότι οι διασωθέντες είναι 427, επισημαίνοντας ωστόσο ότι όλοι οι αριθμού πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.

Προσθέτοντας τους 433 διασωθέντες και τους 8 νεκρούς, προκύπτει άθροισμα 441, δηλαδή υπολείπονται 37 άνθρωποι μέχρι τους 478 της λίστας, οι οποίοι θεωρούνται αγνοούμενοι, ενώ βάσει των αριθμών που επικαλέστηκε ο Ιταλός Υπουργός Μεταφορών, οι αγνοούμενοι αυξάνονται σε 51 άτομα.

Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των αγνοουμένων είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς όπως ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε, ορισμένοι από τους διασωθέντες δεν περιλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο κι έτσι "δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των επιβατών". Επίσης, κάποιοι απο τους νεκρούς φέρεται να είναι παράνομοι μετανάστες, που είχαν μπει "κρυφά" στο πλοίο και προφανώς δεν αναφέρονταν σε οποιαδήποτε λίστα, ενώ ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια πόσοι τέτοιοι επιβάτες μπορεί τελικώς να ταξίδευαν με το Norman Atlantic.

Αγωνιούν οι συγγενείς Ελλήνων

Στην Ελευσίνα, όπου αργότερα το βράδυ αναμένεται να προσγειωθεί στρατιωτικό αεοπλάνο τύπoυ C-130, μεταφέροντας πίσω στην Ελλάδα επιβάτες του Norman Atlantic, έχουν ήδη συγκεντρωθεί συγγενείς επιβατών, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι που δεν έχουν πληροφορηθεί για την τύχη των προσφιλών τους προσώπων.

  

Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα ελληνικά μέσα έχουν αποδεσμευθεί απο την επιχείρηση διάσωσης, όμως στην περιοχή που βρίσκεται το Norman Atlantic παραμένουν και παίρνουν μέρος σε επιχείρηση έρευνας εντοπισμού αγνοούμενων επιβατών, συνολικά 7 ελληνικά ελικόπτερα (2 της Πολεμικής Αεροπορίας, 2 του Στρατού Ξηράς, 2 του Πολεμικού Ναυτικού και το ελικόπτερο της φρεγάτας «Ναβαρίνο», που επίσης παραμένει στην περιοχή).

Όπως αναφέρει το ΥΕΘΑ, σε λειτουργία παραμένει και το κέντρο συντονισμού αεροπορικών μέσων στην Κέρκυρα.

Περίπου στις 7 το απόγευμα αναμένεται να φτάσει στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, που θα μεταφέρει διασωθέντες του «Norman Atlantic» στην Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Νέο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργειο Εθνικής Άμυνας δείχνει τη δραματική διάσωση των επιβατών που επι ώρες παρέμεναν στο κατάστρωμα του φλεγόμενου πλοίου, κάτω από αντίξοες συνθήκες.