X

Norman Atlantic: Χάος με νεκρούς, διασωθέντες και αγνοούμενους

Και δεύτερος Έλληνας ανάμεσα στους νεκρούς. Δεκάδες διασωθέντες σε παραπλέοντα πλοία στο σημείο της τραγωδίας.

Ant1news

Δίωξη κατά του πλοιοκτήτη Κάρλο Βιζεντίνι και του κυβερνήτη του Νorman Atlantic, Αρτζίλιο Τζακομάτσι άσκησε η ιταλική δικαιοσύνη με τις εξής κατηγορίες: εξ αμελείας πολλαπλής ανθρωποκτονίας, εξ αμελείας ναυαγίου και εξ αμελείας πρόκλησης τραυμάτων.

Στο δρόμο της επιστροφής δεκάδες διασωθέντες

Δεκάδες διασωθέντες βρίσκονται στο ελικοφόρο San Georgio και στο Άμπι Ζανέτ, στην περιοχή του Norman Atlantic, το οποίο πρόκειται να κατευθυνθεί στο λιμάνι του Πρίντεζι. Λίστα με τα στοιχεία τους δόθηκε στη δημοσιότητα και μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ. Τα πλοία θα πάνε, εντός της ημέρας στο Πρίντεζι και σε λιμάνι βόρεια του Μπάρι, αντίστοιχα.

Επιπλέον, ο γενικός επιθεωρητής του Λιμενικού θα μεταβεί στην Ρώμη σήμερα, για να διευκολυνθούν οι συνεννοήσεις μεταξύ των αρχών.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία των δέκα νεκρών παραμένουν άγνωστα, ενώ οι συγγενείς των επιβαινόντων αναζητούν τους ανθρώπους τους ανάμεσα στις δύο κατηγορίες. Σύμφωνα πάντως με τις ιταλικές αρχές, δύο εξ αυτών είναι έλληνες, ενώ ενδέχεται ο ένας να είναι ο Γιώργος Δούλης, του οποίου το πτώμα δεν αναγνωρίστηκε από τον γιο του.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, από τους δέκα νεκρούς οι δύο είναι Έλληνες. Ο ένας ταυτοποιήθηκε- από τις ιταλικές αρχές σε συνεργασία με το ελληνικό ΥΠΕΞ- και πρόκειται για έναν 57χρονο άνδρα, γεννημένο στη βόρεια Ελλάδα, ο οποίος ανασύρθηκε από τη θάλασσα περιοχή κοντά στο Norman Atlantic, στις 13:20 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Αλαλούμ και με όσους επέστρεψαν στην Ελλάδα

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του αλαλούμ που έχει προκληθεί λόγω της απουσίας λίστας επιβατών του πλοίου Norman Atlantic. Σύμφωνα με την επίσημη λίστα των επιβατών που παρείχε η ΑΝΕΚ στο υπουργείο Ναυτιλίας, οι επιβάτες δεν ήταν 478, όπως αρχικά είχαν ανακοινώσει, αλλά 475, γιατί τρεις δεν επιβιβάστηκαν, ωστόσο επιβιβάστηκε η σύζυγος ενός λοστρόμου χωρίς να δηλωθεί. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές οι επιβαίνοντες ήταν 458.

Σύμφωνα πάντως με το Rai Uno, η λίστα επιβατών του Norman Atlantic είναι πλαστή.

Ανάλογο μπέρδεμα έχει γίνει και με τον αριθμό των διασωθέντων, για τον οποίο η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι είναι 432 και οι αγνοούμενοι 36 και η ιταλική 427 διασωθέντες και 23 αγνοούμενοι.

Την ίδια ώρα, οικογένειες διασωθέντων που βρίσκονταν μαζί στο πλοίο έχουν χαθεί μεταξύ τους. Μία οικογένεια, για παράδειγμα, βρίσκεται διασκορπισμένη σε τουλάχιστον δύο σημεία. Τα παιδιά στο ελληνικό προξενείο στην Ιταλία, η μητέρα τους στα Ιωάννινα και ο πατέρας ενώ έχει διασωθεί αγνοείται.

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι στιγμής το Europa Cruise μετέφερε χθες στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και την Πάτρα συνολικά 69 άτομα, ενώ ακόμα 43 έφτασαν στην Ελευσίνα με C130.

Η στιγμή που φτάνει το C130 στην Ελευσίνα

Οι μαρτυρίες των διασωθέντων είναι συγκλονιστικές. Οι άνθρωποι εμφανώς σοκαρισμένοι, περιγράφουν τις δραματικές στιγμές που έζησαν πάνω στο πλοίο. Πώς έψαχναν για καταφύγιο ενώ το πλοίο καιγόταν και η κακοκαιρία μαίνονταν, την ασυνεννοησία που υπήρχε από το πλήρωμα όσες ώρες κράτησε ο εφιάλτης τους, ενώ άπαντες εξυμνούν τους διασώστες τους.

Η πορεία των ερευνών

Οι έρευνες στο πλοίο που ακόμα φλέγεται συνεχίζονται, αφού ακόμα κι αν οι αρχές δεν συμφωνούν για τον αριθμό των αγνοουμένων, οι αγνοούμενοι υπάρχουν.

Η ιταλική ακτοφυλακή, έδωσε στη δημοσιότητα και νέο βίντεο από το πλοίο που ακόμα φλέγεται.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα στις 14:00 το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και οι αρμόδιοι αξιωματικοί του  αναμένεται να δώσουν συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία θα δώσουν πληροφορίες για την επιχείρηση διάσωσης και τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί στο πλοίο. Σύμφωνα πάντως με διασωθείσα οδηγό φορτηγού, τουλάχιστον τρεις συνάδελφοί της κοιμόντουσαν στα φορτηγά τους, λόγω της αθλιότητας του πλοίου.