X

Norman Atlantic: Οργή από τις αποκαλύψεις για το ναυτικό δυστύχημα

Ηχητικό ντοκουμέντο από την στιγμή που επιβάτης ενημερώνει για την φωτιά στο Norman Atlantic. Παραμένει το χάος με τις λίστες των επιβαινόντων...

Ant1news

 

Μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν όσα έρχονται στο φως γύρω από το τραγικό ναυτικό δυστύχημα του Norman Atlantic. Δεν είναι μόνο το ό,τι έγινε και το πλοίο τυλίχθηκε στις φλόγες, αλλά και το τι ακολούθησε.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν βρει τραγικό θάνατο, αλλά δυστυχώς κανείς, ούτε οι ελληνικές, ούτε οι ιταλικές αρχές είναι σε θέση να πουν πόσοι είναι οι αγνοούμενοι, ούτε καν να συμφωνήσουν στο πόσοι ήταν πάνω στο πλοίο ή ακόμη και το πόσοι είναι οι διασωθέντες.

Με δέκα οικογένειες να ετοιμάζονται να υποδεχθούν τις σωρούς των δικών τους ανθρώπων που βρήκαν τραγικό θάνατο και δεκάδες ακόμη να μην έχουν το παραμικρό νέο για τους ανθρώπους τους, είναι τουλάχιστον τραγικό το ντοκουμέντο που έδωσαν οι ελληνικές αρχές στη δημοσιότητα.

Ο καπετάνιος δεν μιλούσε αγγλικά και δεν μπορούσε ο θάλαμος επιχειρήσεων να του δώσει εντολές για τη διάσωση, χρειάστηκε η παρέμβαση ενός έλληνα που βρισκόταν στο πλοίο για να μάθουν επιτέλους οι ελληνικές αρχές ότι ένα πλοίο με εκατοντάδες ανθρώπους έχει αρπάξει φωτιά…

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωσε στις 5.40 ο ελληνικός θάλαμος επιχειρήσεων δέχτηκε τηλεφώνημα από το 112 όπου έλληνας επιβάτης  έλεγε ότι «καιγόμαστε».  Στις 5.42 ο θάλαμος είχε ήδη στείλει σήμα στα παραπλέοντα πλοία να σπεύσουν στο σημείο, ενώ δεσμεύτηκαν και ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας. Στις 5.43 ακούστηκε το σήμα κινδύνου του φλεγόμενου πλοίου, ενώ εκείνη την ώρα βρισκόταν οριακά στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στις 10.00 ανέλαβαν την επιχείρηση οι ιταλοί αφού είχε περάσει στα δικά τους χωρικά ύδατα.

Έτσι χάθηκαν πολύτιμες στιγμές, όμως ακόμη και τώρα τρία 24ωρα μετά το αλαλούμ συνεχίζεται. Χαμένοι στη μετάφραση και στις λίστες οι υπεύθυνοι Ελλάδας και Ιταλίας δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε στο πόσοι ήταν πάνω στο πλοίο, ούτε στο πόσοι έχουν σωθεί, ούτε και στο πόσοι αγνοούνται…

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από ελληνικής πλευράς συνολικά στο πλοίο επέβαιναν 475 άνθρωποι, από αυτούς διασώθηκαν 201 Έλληνες, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για 63 άτομα.

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία ο εισαγγελέας ο οποίος άσκησε διώξεις κατά του καπετάνιου και του πλοιοκτήτη δίνει τελείως διαφορετική εικόνα.



Οι Ιταλοί μιλούν για 499 επιβάτες συνολικά. 478 επιβάτες και πλήρωμα, 18 υπεράριθμοι και 3 παράνομοι μετανάστες.

Είναι πραγματικά τραγικό αυτό που συμβαίνει επί τρια 24ωρα από ιταλικής πλευράς μιλούν για 427 διασωθέντες, 80 μάλιστα λένε ότι δεν υπήρχαν στις λίστες των επιβαινόντων και σήμερα ανακαλύπτουν ότι δεν γνωρίζουν το παραμικρό για την τύχη 179 ατόμων.

Πέρα απ’ την έρευνα των Ιταλών και η ελληνική δικαιοσύνη έχει διατάξει έρευνα, ενώ η χώρα μας έχει ήδη λάβει άδεια και για έρευνες στην Αλβανία όπου έχει καταλήξει το πλοίο. Μάλιστα για να βγει μια άκρη ο γενικός επιθεωρητής του Λιμενικού θα βρεθεί στη Ρώμη για να ελέγξει καταλόγους και στοιχεία μήπως και βρεθεί μια άκρη με τους διασωθέντες. 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι μισοί από τους διασωθέντες που έχουν πατήσει στεριά έχουν διασκορπιστεί σε Μπάρι, Μπρίντιζι, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα , Πάτρα, Ελευσίνα, ενώ 81 Έλληνες διασωθέντες βρίσκονται στο πλοίο Saint Giorgio, άλλοι 14 Έλληνες βρίσκονται στο πλοίο Duran de la Pena, 26 στο πλοίο Abu Zanette, ενώ 86 διασωθέντες έχουν ήδη επιστρέψει στην Ελλάδα.