X

Σε δίκη παραπέμπεται ο Ιωάννης Διώτης για τη λίστα Λαγκάρντ

Απαλλάσσεται από τις κατηγορίες ο Ιωάννης Καπελέρης.

Ant1news



Της Λίας Κοντοπούλου

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπεται να δικαστεί ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, αναφορικά με τους χειρισμούς του στη λίστα Λαγκάρντ.

Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με το υπ.αριθμ. 44/2015 βούλευμά του έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα εφετών Μ. Δράκου, ο οποίος εισηγήθηκε την παραπομπή του πρώην εισαγγελικού λειτουργού σε δίκη και την απαλλαγή από τις κατηγορίες του προκατόχου του στην κεφαλή του ΣΔΟΕ Ιωάννη Καπελέρη.

Για τους χειρισμούς του στην ίδια υπόθεση στις 25 Φεβρουαρίου θα δικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία.

Οι δικαστές έδειξαν το εδώλιο στον κ.Διώτη μόνο για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία, ενώ τον απάλλαξαν από την έτερη κατηγορία της καταστροφής εγγράφου από υπάλληλο με σκοπό τον πορισμό παράνομου οφέλους ή βλάβης τρίτου κατά του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με το βούλευμα ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν αξιοποίησε τη λίστα, ώστε να προχωρήσει σε φορολογικό έλεγχο των προσώπων που αναγράφονται ως καταθέτες στην ελβετική τράπεζα HSBC. Οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό του ότι η λίστα αποτελούσε παράνομο υλικό, το οποίο δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Ο Ιωάννης Καπελέρης απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες, καθώς το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι ουδέποτε παρέλαβε ολόκληρη τη λίστα Λαγκάρντ, ούτε του εδόθη εντολή να διενεργήσει έλεγχο.