X

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε συνοδευτικό σκάφος του «Μπαρμπαρός»

Σε υφάλους ανοιχτά του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα, προσέκρουσε συνοδευτικό σκάφος του Μπαρμπαρός, το οποίο και εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Ant1news

Στις 10:56 το βοηθητικό σκάφος  προσέκρουσε στους υφάλους, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλο ρήγμα στη δεξιά πλευρά του και να αρχίζει να μπάζει τόνους νερού.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου και προς την περιοχή άρχισαν να κινούνται πλοία, ανάμεσα τους και το Μπαρμπαρός το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αμμοχώστου, μεταδίδει ο ΑΝΤ1 Κύπρου,.

Επιπλέον, παραπλέον εμπορικό πλοίο με Ολλανδική σημαία, έκανε επαναστροφή και έσπευσε στην περιοχή του ατυχήματος.

Στο τουρκικό βοηθητικό πλοίο "ΚΟFSO" βρίσκεται το δωδεκαμελές πλήρωμα, όλοι τουρκικής καταγωγής, στην περιοχή επικρατεί θαλασσοταραχή και πνέουν ισχυροί άνεμοι, πράγμα που καθιστά την επιχείρηση διάσωσης δύσκολη. Αμέσως μετά το σήμα κινδύνου, οι Αρχές της Δημοκρατίας γνωστοποίησαν στον καπετάνιο του πλοίου ότι βρίσκεται σε περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκδήλωσαν την ετοιμότητα να παράσχουν κάθε βοήθεια για την αποκόλληση του σκάφους. 

H Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία απέρριψαν την προσφορά της κυπριακής κυβέρνησης να βοηθήσει το σκάφος ΚΟFSO, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Χριστόφορο Φωκαΐδη.  Όπως ανέφερε ο υπουργός το σκάφος προσέκρουσε στις νησίδες Κλείδες κοντά στο ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη Καρπασία.  Λόγω της πρόσκρουσης στο σκάφος άρχισαν να μπαίνουν νερά και αυτό εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Μετά την προσφορά βοήθειας από την κυπριακή κυβέρνηση το σκάφος άλλαξε συχνότητα και στην περιοχή σπεύδει το Βarbaros και δύο περιπολικά σκάφη του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, πρόσθεσε ο Κύπριος υπουργός. Επίσης, τόνισε ότι το σημείο, όπου έγινε το ατύχημα, είναι περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.