X

ΙΟΒΕ: Η πολιτική αβεβαιότητα επιδείνωσε το οικονομικό κλίμα

Σημαντική επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην οικονομία, που βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο του από τον Απρίλιο του 2014.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Σύμφωνα με την οικονομική συγκυρία του ΙΟΒΕ και ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο υποχωρεί αισθητά, κινούμενος κατά 3,8 μονάδες χαμηλότερα, και φθάνοντας στις 98,9 μονάδες.

Σύμφωνα ε το ΙΟΒΕ, σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας –εκτός των Κατασκευών- καταγράφεται αποδυνάμωση των προσδοκιών, η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται σημαντικά. Διακόπτεται έτσι μία περίοδος βελτίωσης των προσδοκιών, καθώς είναι σαφές ότι η πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο εν όψει των βουλευτικών εκλογών επηρέασε καθοριστικά τις εκτιμήσεις επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν και η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν την οριστικοποίηση των εκλογών, η προκήρυξή τους φαίνεται να είχε προεξοφληθεί αρκετά νωρίτερα. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά το 2014 ο δείκτης κινήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας, γεγονός που συγκλίνει άλλωστε με τη σταθεροποίηση της οικονομικής μεγέθυνσης, όπως αποτυπώνεται και στα επίσημα στατιστικά στοιχεία

Επιδείνωση τις καταναλωτικής εμπιστοσύνης μετά από ένα δίμηνο ανόδου

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κινήθηκε πτωτικά τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, στις -53,9 (από -49,9) μονάδες. Παραμένει σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο από οτι πριν ένα χρόνο (63,3)

Σε επίπεδο χωρών, οι Έλληνες παραμένουν με μεγάλη διαφορά οι πιο απαισιόδοξοι ευρωπαίοι, ενώ ακολουθούν οι Βούλγαροι (-39,4 από -37), οι Κροάτες (-35,7 από -35,9), οι Γάλλοι (-22,4 από -22,6 από -23,8) και οι Ούγγροι (-22,3 από -19,2). Ο μέσος ευρωπαϊκός δείκτης κινείται ελαφρώς ανοδικά σε ΕΕ και Ευρωζώνη (στις -7,5 από -8,1 και στις -10,9 από -11,5 μονάδες αντίστοιχα), καταγράφοντας άνοδο σε 15 (από 13) χώρες τον Δεκέμβριο. Θετικούς δείκτες παρουσιάζουν και πάλι 7 χώρες: οι σκανδιναβικές (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία), αλλά και η Τσεχία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και το Ην. Βασίλειο

Επιδείνωση και στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας

Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο κινούνται πτωτικά τον Δεκέμβριο, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις -43,3 (από -37,4) μονάδες. Το 66% (από 58%) των καταναλωτών προβλέπει μικρή ή αισθητή επιδείνωση, όταν το 11-12% κρίνει το αντίθετο. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις -5,3 και -8,1 μονάδες.

Νέα υποχώρηση της πρόθεσης για αποταμίευση 

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες διαμορφώνεται τον Δεκέμβριο στις -81,3 (από -80,6) μονάδες, πολύ κοντά στο ιστορικά χαμηλό του επίπεδο (-81,8 μον.). Το 84% (από 80%) των νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, έναντι του 7-8% που τη θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις -4,5 και -8,7 μονάδες. 

Δυσμενέστερες προβλέψεις και για την πορεία της ανεργίας 

Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνεται τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, υποχωρώντας στις +48,3 (από +44,5) μονάδες. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει αισθητή άνοδο της ανεργίας διαμορφώνεται στο 42% (από 36%) με το 19% των ερωτηθέντων να αναμένει εκ νέου ότι αυτή θα παραμείνει αμετάβλητη. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη κινούνται στις +18,8 και +23,8 μονάδες.