X

Ντοκουμέντο: Η σύντροφος του Κουλιμπαλί την ώρα που περνάει στην Τουρκία

Η Χαγιάτ Μπουμεντιέν έφθασε στις 2 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μέσω Μαδρίτης και διέμεινε σε ξενοδοχείο.

Ant1news

Η Χαγιάτ Μπουμεντιέν, η σύντροφος του Αμεντί Κουλιμπαλί, του δράστη της ομηρείας που σκοτώθηκε από τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ στο Παρίσι και η οποία καταζητείται από τη γαλλική αστυνομία, εισήλθε στην Συρία στις 8 Ιανουαρίου περνώντας από την Τουρκία, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή.

Η Μπουμεντιέν έφθασε στις 2 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μέσω Μαδρίτης και διέμεινε σε ξενοδοχείο, δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο, γεγονός που υποδηλώνει ότι βρισκόταν στην Τουρκία πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι και έφυγε για τη Συρία όταν η αστυνομία αναζητούσε ακόμη τους δράστες.



"Εισήλθε στην Τουρκία στις 2 Ιανουαρίου προερχόμενη από τη Μαδρίτη. Υπάρχει οπτικό υλικό (που την εμφανίζει στο αεροδρόμιο). Στη συνέχεια κατέλυσε μαζί με ένα ακόμη άτομο σε ξενοδοχείο στο Καντίκιοϊ (περιοχή που βρίσκεται στον ασιατικό τομέα της Κωνσταντινούπολης). Έπειτα πέρασε στη Συρία στις 8 Ιανουαρίου", πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου επισημαίνοντας ότι αυτό προκύπτει από τις τηλεφωνικές της συνομιλίες. 



Σύμφωνα με πηγή ασφαλείας που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Σάββατο, η 26χρονη Μπουμεντιέν δεν χρησιμοποίησε ποτέ το εισιτήριο μετ' επιστροφής Μαδρίτη-Παρίσι που είχε στην κατοχή της.

Η γαλλική αστυνομία περιγράφει την Μπουμεντιέν ως "οπλισμένη και επικίνδυνη". Όπως είπε ο Τσαβούσογλου, μόλις εντόπισε η Τουρκία τα ίχνη της Μπουμεντιέν ενημέρωσε τις γαλλικές αρχές.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Εφκάν Αλά, αναφορικά με την Μπουμεντιέν και γιατί δεν τη συνέλαβαν στην Τουρκία είπε ότι «όταν μπαίνουν στην Τουρκία ύποπτα άτομα, αν δεν υπάρχει ενημέρωση από τις χώρες από όπου προέρχονται, η Τουρκία δεν μπορεί να εμποδίσει την είσοδό τους. Για το συγκεκριμένο άτομο δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση. Από τη στιγμή που δεν υπήρχε από τη Γαλλία κάποια ειδοποίηση να εμποδίσουμε αυτό το άτομο, δεν μπορούσε να υπάρχει και κάποια απαγόρευση εισόδου».

Επίσης, η ‘Χουριέτ’ σήμερα αποκαλύπτει ότι η Τουρκία έχει και τα δακτυλικά αποτυπώματα της Μπουμεντιέν.

Τώρα βέβαια αποκλείεται η Μπουμεντιέν να ξαναμπεί στην Τουρκία, με όλα αυτά τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρχές ασφαλείας. Θεωρείται ότι θα πάει ίσως σε άλλη χώρα ή θα παραμείνει για κάποιο διάστημα στη Συρία μαζί με τους τζιχαντιστές εκεί, μέχρι να της δοθεί εντολή για μία νέα επιχείρηση ίσως.

Αγνωστές λεπτομέρειες για Χαγιάτ Μπουμεντιέν

Σφόδρα ερωτευμένη με τον σύντροφό της και δράστη της Βενσέν που αιματοκύλισε το εβραϊκό παντοπωλείο, είναι η Χαγιάτ Μπουμεντιέν, η πλέον καταζητούμενη γυναίκα στη Γαλλία.

Αυτό αποκαλύπτει η παιδική της φίλη Μάγια σε συνέντευξη της στην εφημερίδα "Le Parisien". Η Μάγια πήγαινε στο ίδιο σχολείο με την Χαγιάτ. Σε ηλικία οκτώ ετών, η Μπουμεντιέν έχασε την μητέρα της και σε ηλικία 12 ετών έκανε την επανάστασή της. Αποστασιοποιήθηκε από τον πατέρα της και λίγα χρόνια αργότερα, γνώρισε τον άνδρα τη ζωής της, τον Αμεντί. 



Η Μάγια υποστηρίζει ότι «υπήρχαν κάποιες φορές που η Χαγιάτ γινόταν εριστική. Άλλες, πάλι, έκλαιγε με το παραμικρό. Μάλιστα, κάποια στιγμή μου εκμυστηρεύτηκε ότι θέλει να εγκαταλείψει τη Γαλλία όπου οι γυναίκες πολλές φορές πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Και κάποια στιγμή μου είπε ότι η Γαλλία είναι μία χώρα που δεν χρησιμεύει σε τίποτε».

Με τον Αμεντί, η Χαγιάτ ήταν τρελά ερωτευμένη, λέει  η φίλη της. «Ο Αμεντί ήταν το παν για την Χαγιάτ. Η οικογένειά του ήταν πλέον και οικογένειά της. Η Χαγιάτ ήξερε πως ο σύντροφός της είχε κάνει στη φυλακή. Της έλεγε όμως ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Όταν βγαίναμε πολλές φορές τα βράδια, όλοι μαζί, ο Αμεντί έδειχνε ευγενής και ήρεμος. Αντιθέτως, υπήρχαν φορές που η συμπεριφορά του ήταν περίεργη ή εξαφανιζόταν από προσώπου γης για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να δώσει εξηγήσεις», αναφέρει η Μάγια.

Η Μοσσάντ πίσω από την επίθεση στο Charlie Hebdo 

Στο μεταξύ, διατυπώθηκε ο ισχυρισμός και μάλιστα δια στόματος δημάρχου Άγκυρας, Μελίχ Γκιοκτσέκ, ότι πίσω από την επίθεση στο σατιρικό περιοδικό βρίσκεται η Μοσσάντ. Γιατί, όπως υποστηρίζει, «η Μοσσάντ θέλει να δημιουργήσει ένα εχθρικό κλίμα εναντίον του Ισλάμ και δεν της αρέσει καθόλου η υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Αυτού του τύπου τις επιθέσεις μόνο η Μοσσάντ μπορεί να της οργανώσει», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, τα social media σήμερα στην Τουρκία σχολιάζουν ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός ενώ φίλησε τους περισσότερους ηγέτες που πήγαν στο Παρίσι για την πορεία, του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου απλά του έσφιξε το χέρι και τίποτα άλλο... 

Την ίδια ώρα ακούγεται ότι ο Φρανσουά Ολάντ δεν ήθελε να έρθει στη Γαλλία για την πορεία ελευθερίας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, αλλά ο Νετανιάχου τον παράκουσε και πήγε.

«Μυστηριώδης τρομοκρατική επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη» 

Τα τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν σήμερα ότι ομάδες της Διεύθυνσης Πληροφοριών και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης , πραγματοποίησαν παράλληλη επιχείρηση - με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων- σε διάφορες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, και κυρίως στο Bahcelievler και στο Eyup, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εναντίον τρομοκρατικής οργάνωσης, το όνομα της οποίας δεν ανακοινώθηκε. Κατά τις έρευνες, που διεξήχθησαν, για μεγάλο διάστημα, σε κτίριο, αναφέρεται ότι τέθηκαν υπό κράτηση ορισμένα άτομα, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμη γίνει γνωστός.