X

Τέσσερα ναυάγια γίνονται υποβρύχιο μουσείο στις Σποράδες

Μεταξύ Σποράδων και Παγασητικού κόλπου θα δημιουργηθεί το μουσείο κάτω από τη θάλασσα, το οποίο θα είναι επισκέψιμο μόνο με κατάδυση.

Ant1news

Κοντά στην υλοποίηση της δημιουργίας καταδυτικών και επισκέψιμων υποβρύχιων αρχαιολογικών χώρων στις θαλάσσιες περιοχές των Σποράδων και του Δυτικού Παγασητικού Κόλπου, μετά από έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την σχετική μελέτη.

Τέσσερα ναυάγια, που χρονολογούνται από τους κλασσικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους είναι τα ευρήματα που θα μετατραπούν σε «υποβρύχια μουσεία», στα οποία πρόκειται να ξεναγούνται οι καταδυόμενοι επισκέπτες, με τη συνοδεία δυτών αρχαιοφυλάκων και αρχαιολόγων.

Η μελέτη ανάδειξης προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον καθαρισμό των ναυαγίων, την κινηματογράφισή τους, τη δημιουργία φωτομωσαϊκών υψηλής ευκρίνειας και τη μελέτη περιφερειακών ευρημάτων.

Τα ναυάγια είναι ένα μεγάλου μεγέθους πλοίου, που βυθίστηκε τον 5ο αιώνα, κοντά στη νήσο Περιστέρα κουβαλώντας μεγάλο φορτίο αμφορέων, δύο βυζαντινά ναυάγια στην νησίδα Κίκυνθο και στη θέση Γλάρος και ένα ναυάγιο υστερορωμαϊκών χρόνων στη θέση Τηλέγραφος.

Εγκρίθηκε, επίσης, από το ΚΑΣ, το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για τους όρους λειτουργίας και τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες εντός των υποβρυχίων αρχαιολογικών χώρων, το οποίο θα συνυπογράψουν τα υπουργεία Πολιτισμού και Ναυτιλίας και η χρηματοδότηση του έργου θα είναι από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με την κ.Μενδώνη, γγ του υπουργείο Πολιτισμού, έχει παρατηρηθεί ότι ο καταδυτικός τουρισμός προσελκύει στις περιοχές πολιτισμικού ενδιαφέροντος, επισκέπτες με υψηλότερα εισοδήματα.

Στα μελλοντικά σχέδια της περιφέρειας Θεσσαλίας βρίσκεται η ανάδειξη περισσότερων από τα ναυάγια της περιοχής, η δημιουργία αγοράς μικρών υποβρυχίων και η δημιουργία χερσαίου μουσείου με κάμερες για όσους δεν μπορούν να καταδυθούν.