X

«Πίεση» για ρευστότητα και νέα παράταση του προγράμματος

Εξάμηνη παράταση του προγράμματος εξετάζουν οι Βρυξέλλες ενώ η ΕΚΤ ίσως να μην δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα χαλάρωσης. Αίτημα και τρίτης τράπεζας για παροχή ρευστότητας.

Ant1news

Παράταση του προγράμματος στήριξης και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, λόγω των υψηλών σπρεντ  και της αδυναμίας της Ελλάδας να βγει στις αγορές, εξετάζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters, που αναφέρεται σε μυστική συνάντηση στις Βρυξέλες.

Η πολιτική αβεβαιότητα, που έχει εκτινάξει πάνω από το 10% τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και η γενικότερη αναταραχή στις αγορές, φράζουν τον δρόμο της Αθήνας προς τον διεθνή δανεισμό και μαζί προς την προληπτική πιστωτική γραμμή, οδηγώντας, σύμφωνα με το Reuters, σε επιμήκυνση της παράτασης του προγράμματος.

 Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΕ «η προληπτική πιστωτική γραμμή δίνεται σε μια χώρα, η οποία έχει πρόσβαση στις αγορές δανεισμού. Με την αβεβαιότητα και την αναταραχή που δοκιμάζει τις αντοχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις αποδόσεις των ελληνικών μακροπρόθεσμων ομολόγων να ξεπερνούν το 10%, καθίσταται πολύ λιγότερο προφανές ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να πάρει μια προληπτική πιστωτική γραμμή».

 Άλλος αξιωματούχος δηλώνει ότι η παράταση, που ίσως κρατήσει έξι μήνες, μοιάζει αναπόφευκτη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι κρίνεται σκόπιμη η παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. «Η κατάσταση της Ελλάδας μοιάζει πολύ λιγότερο ευνοϊκή από ότι πριν από έξι εβδομάδες. Θα χρειαστεί να υπάρξει παράταση του προγράμματος, πέραν του Φεβρουαρίου. Θα είναι αναπόφευκτο. Μπορεί να πρόκειται για επιπλέον έξι μήνες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

 Fitch: Υποβάθμισε σε αρνητικές τις προοπτικές της Ελλάδας

 Η πολιτική αβεβαιότητα και η απειλή ακόμη κι επιστροφής της Ελλάδας στην ύφεση, λόγω πιθανών, μελλοντικών προβλημάτων χρηματοδότησης, οδήγησε τον οίκο αξιολόγησης Fitch να υποβαθμίσει από σταθερές σε αρνητικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Ενδεχόμενη παράταση του πολιτικού αδιεξόδου μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων χρηματοδότησης, καθώς και τις πιθανότητες επιστροφής σε ύφεση» προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης.

 Τρεις τράπεζες προσέφυγαν στον ELA

 Την ίδια ώρα, μετά τις Alpha και Eurobank και η Πειραιώς υπέβαλε προληπτικά όπως κι οι άλλες τράπεζες, αίτημα έκτακτης παροχής ρευστότητας από τον μηχανισμό ανάγκης ELA. Η Εθνική λέει ότι δεν σχεδιάζει προσφυγή στον μηχανισμό, καθώς μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να αξιοποιήσει άλλα μέσα τόνωσης της ρευστότητας της, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας, που διευκρινίζει ότι όλες οι καταθέσεις είναι ασφαλείς και το πιστωτικό σύστημα θωρακισμένο, θα υποβάλλει προληπτικά αίτημα για χορήγηση ρευστότητας και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

 Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της ΕΤΕ, Δημήτρη Σπυρόπουλο «Η Εθνική δεν σχεδιάζει να προσφύγει στον ELA. Η τράπεζα έχει στα χέρια τις άλλους τρόπους διασφάλισης ρευστότητας, που εφόσον απαιτηθεί θα ενεργοποιήσει».

 Σύμφωνα με κύκλους της Τράπεζας της Ελλάδας, «η Τράπεζα της Ελλάδας θέλει προληπτικά να έχει εξασφαλισμένα χρήματα από τον ELA και για τις 4 συστημικές τράπεζες, ώστε αν και όποια χρειαστεί να μπορεί να έχει πρόσβαση σε ρευστότητα».

 Der Spiegel: Η ΕΚΤ δεν θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα

 Η «στενότητα ρευστού» στο πιστωτικό σύστημα, λόγω της απορρόφησης των εντόκων γραμματίων, των εκροών καταθέσεων και των συνεπειών από την πτώση του ευρώ και την αλλαγή ισοτιμίας με το ελβετικό φράγκο, ενδέχεται να αυξηθεί, αν επιβεβαιωθεί δημοσίευμα του Spiegel, που αναφέρεται σε μυστική συνάντηση Μέρκελ, Σόιμπλε και Ντράγκι.

 Σε αυτήν, όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό, δόθηκε πράσινο φως, ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αποδέχεται, λόγω της χαμηλής αξιολόγησης τους, τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, ακόμη κι αν η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Έτσι, η Ελλάδα θα χάσει ανάσες ρευστότητας πολλών δις ευρώ. Εν τω μεταξύ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε για άλλη μια φορά κούρεμα του χρέους, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην Αθήνα ενόψει εκλογών.

 Κατά τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών , «οι πολιτικοί στην Ελλάδα πρέπει να προσέξουν να μην υπόσχονται πριν, όσα μετά τις εκλογές δεν μπορούν να τηρήσουν. Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα. Η οικονομία αναπτύσσεται γρηγορότερα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει θέμα κουρέματος, διότι η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή κανένα πρόβλημα με το χρέος της».

 «Μάχη» Σαμαρά – Τσίπρα

 Στην ανάγκη διασφάλισης των μέχρι τώρα επιτευγμάτων στην οικονομία με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την αποφυγή νέου μνημονίου αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για κινδυνολαγνία που πλέον όμως δεν γίνεται πιστευτή.

 «Με νίκη της Νέας Δημοκρατίας ο χρόνος θα τρέξει πολύ γρήγορα γιατί η δουλειά έχει ήδη γίνει. Αντίθετα, αν κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ κι έβαζε τα πάντα σε συζήτηση από την αρχή, θα χανόταν μεγάλος και πολύτιμος χρόνος και η χώρα θα κινδύνευε να υποχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα, σε ύφεση, ίσως πάλι σε ανάγκη αναγκαστικού δανεισμού. Δηλαδή σε νέο μνημόνιο. Θα πήγαιναν για μαλλί και θα έβγαιναν κουρεμένοι. Οι ίδιοι, όχι το χρέος» ανέφερε ο Πρωθυπουργός στα «Νέα Σαββατοκύριακο».

 «Μέρα με τη μέρα διαπιστώνουμε ότι το ρεύμα νίκης γίνεται ποτάμι. Μέρα με τη μέρα διαπιστώνουμε ότι η αποφασιστικότητα του λαού μας να σταθεί όρθιος και να διεκδικήσει αξιοπρέπεια δεν μπορεί να ανατραπεί. Οι αντίπαλοί μας εξαντλούνται σε όσα αποθέματα φόβου και κινδυνολογίας έχουν. Δεν μπορούν, όμως, πια να γίνουν πιστευτοί από κανέναν» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

 Η απόφαση της ΕΚΤ επί των αιτημάτων της ΤτΕ για την παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες αναμένεται στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.