X

Συνταρακτικές αποκαλύψεις: Πέντε οι νεκροί στον τάφο της Αμφίπολης

Σε μία γυναίκα, δύο άνδρες, ένα μωρό κι άλλο ένα άτομο που είχε καεί ανήκουν τα οστά που βρέθηκαν στον τάφο της Αμφίπολης. Δείτε ΦΩΤΟ.

Ant1news

 

Πέντε και όχι έναν νεκρό έκρυβε ο τάφος της Αμφίπολης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, τα σκελετικά κατάλοιπα του ταφικού μνημείου, από τον λόφο Καστά της Αμφίπολης αντιστοιχούν σε 550 περίπου οστά, θρυμματισμένα και ακέραια, ένα κρανίο σε αρκετά καλή κατάσταση, από το οποίο λείπουν τα οστά, που συνθέτουν το πρόσωπο και μία σχεδόν ακέραιη κάτω γνάθο.


Από τα 550 οστά, που καταμετρήθηκαν, τα 157, τα οποία προέκυψαν κατόπιν προσεκτικής ανάταξης από διαφορετικά θραύσματα διάσπαρτων οστών, καταγράφηκαν συστηματικά σε βάση δεδομένων και έγινε προσπάθεια απόδοσης τους σε επιμέρους άτομα.

Επιπλέον, αναγνωρίστηκαν οστά ζώων, κάποια από τα οποία φαίνεται να ανήκουν σε μακρά οστά ιπποειδούς. Τα οστά των ζώων θα μελετηθούν από ειδικό ζωοαρχαιολόγο.

Ο ελάχιστος αριθμός των ατόμων, που ταυτοποιήθηκαν από τα διαγνωστικά σκελετικά κατάλοιπα αντιστοιχεί σε πέντε άτομα. Πρόκειται για μία γυναίκα, δύο άνδρες μέσης ηλικίας και ένα νεογέννητο. Το πέμπτο άτομο είχε αποτεφρωθεί.

Πιο συγκεκριμένα:

Η γυναίκα, τοποθετείται στο ηλικιακό διάστημα άνω των 60 ετών. Ο προσδιορισμός του φύλου έγινε βάσει συγκεκριμένων δεικτών, που αφορούν στα οστά της λεκάνης, του κρανίου, στην κάτω γνάθο και στη μορφολογική διάπλαση των οστών.

Σε ό,τι αφορά το ανάστημα της ηλικιωμένης γυναίκας, μετά από τη συνδυαστική εφαρμογή διαφορετικών μεθόδων στις μετρήσεις των μακρών οστών, εκτιμάται στα 157 εκ.

Στο γυναικείο σκελετό φαίνεται ότι αποδίδονται τα περισσότερα οστά που βρέθηκαν στον τάφο.

Σε ο,τι αφορά τους δύο άνδρες η ηλικία τους προσδιορίζεται από 35 έως 45 χρόνων. Το φύλο τους προσδιορίστηκε βάσει των ανατομικών σημείων στα οστά της λεκάνης και της μορφολογικής διάπλασης των μακρών οστών .

Σημειώνεται ότι ο νεαρότερος από τους δύο άνδρες φέρει ίχνη τομών στο θώρακα, τον αυχένα και τα πλευρά. ΟΙ ειδικοί εικάζουν οτι τα τραυματα προήλθαν από εξ επαφής χτυπήματα με αιχμηρό αντικείμενο και προκάλεσαν το θάνατο του, καθώς δεν διακρίνονται ενδείξεις επούλωσης.



 

Ο δεύτερος άνδρας, λίγο μεγαλύτερος σε σχέση με τον πρώτο, έχει ενδείξεις κατάγματος στο δεξί χέρι. Επιπλέον, και οι δύο άνδρες παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις οστεοαρθρίτιδας και σπονδυλαρθρίτιδας σε διαφορετικά σημεία των σκελετών τους.

Σε ό,τι αφορά το ανάστημα των ανδρών εκτιμάται στα 168 εκ. για τον πρώτο και στα 162-163 εκ. για τον δεύτερο.


Το τέταρτο άτομο είναι ένα νεογέννητο. Ο προσδιορισμός της ηλικίας βασίστηκε στις μετρήσεις μήκους και πλάτους του αριστερού βραχιονίου και της αριστερής κάτω γνάθου. Ο προσδιορισμός του φύλου σε αυτό το άτομο δεν κρίνεται δυνατός καθώς τα μορφολογικά χαρακτηριστικά διάκρισης φύλου στα οστά των νεογνών δεν είναι σαφή.

Το πέμπτο άτομο εκπροσωπείται από μόλις 9 θραύσματα, κυρίως μακρών οστών που φέρουν όλες τις παραμορφώσεις  αλλά και τους αποχρωματισμούς που συναντώνται στις περιπτώσεις πλήρους καύσης σαρκωμένου νεκρού και ανήκει πιθανότατα σε ενήλικο άτομο.