X

Αμφίπολη: Πέντε νεκροί και πολλά ερωτήματα

Τα σενάρια για την ταυτότητα των νεκρών δίνουν και παίρνουν μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου πολιτισμού.

Ant1news

 

Περιπλέκεται το μυστήριο γύρω από τον τάφο της Αμφίπολης μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου πολιτισμού και την αποκάλυψη ότι τελικά δεν ήταν ένας ο νεκρός άλλα πέντε!

Τα ερωτήματα πολλά. Οι θεωρίες δίνουν και παίρνουν, με κάποιους ειδικούς να λένε ότι ο σκελετός της γυναίκας πιθανώς να ανήκει στην Ολυμπιάδα και άλλους να αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο αφού η Ολυμπιάδα, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία δολοφονήθηκε και  τάφηκε στην Πύδνα.

 Την άποψη ότι δεν είναι ημητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου  εξέφρασε μέσω του blog της και η γνωστή αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ: «Η γυναίκα στον κιβωτιόσχημο τάφο, γύρω από τον οποίο φέρεται να έχουν ταφεί οι άλλοι, ήταν πάνω από 60 ετών. Η Ολυμπιάδα γεννήθηκε γύρω στο 370 π.Χ. και πέθανε το 316, οπότε τα μαθηματικά δεν οδηγούν σε αυτή».

Άλλοι μιλούν για τη Ρωξάνη αλλά κι αυτό αποκλείεται από τους περισσοτέρους καθώς η Ρωξάνη πέθανε σε νεαρότερη ηλικία.

Για τους δύο άνδρες υπάρχει η θεωρία ότι είναι οι γιοι του Κάσσανδρου. Ωστόσο και οι δύο πέθαναν πριν κλείσουν τα 25 τους χρόνια ενώ τα οστά που βρέθηκαν ανήκουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε δύο άνδρες ηλικίας 35-45 χρόνων.

Σε αυτό που συμφωνούν σχεδόν όλοι είναι ότι ο τάφος είναι οικογενειακός αλλά και γι' αυτό θα χρειαστεί να περιμένουμε τις αναλύσεις του DNA.