X

Αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ έως και 50 δις το μήνα για ένα έτος

Η πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ είναι να διατεθούν τουλάχιστον 600 δις για αγορές ομολόγων, όπως διέρρευσε τις τελευταίες ώρες. Εν αναμονή και για τον ELA.

Ant1news



Μία πρόταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία βασίζεται στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ περιλαμβάνει αγορές ομολόγων περίπου 50 δις ευρώ το μήνα για ένα διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ συνεδρίασε την Τρίτη για να αποφασίσει σχετικά με την πρόταση, που θα αποτελέσει τη βάση της σχετικής συζήτησης για τα 25 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στη συνεδρίαση της Πέμπτης. 

Ο τελικός αριθμός και οι λεπτομέρειες μπορούν να αλλάξουν αφού το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εξετάσει το σχέδιο, σημειώνει δημοσίευμα της WSJ και αναφέρει ότι ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο επί της συγκεκριμένης πρότασης.

Η πρόταση αυτή της Εκτελεστικής Επιτροπής - εφόσον υιοθετηθεί - σημαίνει ότι θα διατεθούν συνολικά τουλάχιστον 600 δις ευρώ για αγορές ομολόγων, ενώ προηγούμενες πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα ποσό της τάξης των 500 δις ευρώ. 

Σημειώνεται ότι, με βάση τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στην χθεσινή ομιλία του στο Economist, η Ελλάδα δικαιούται να λάβει σε αυτή την περίπτωση πάνω από 16 δις ευρώ, εφόσον δεν τεθούν επιπλέον όροι.

Την Πέμπτη, επίσης, αναμένεται να δοθεί επίσημα και το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο της ΕΚΤ στο αίτημα που έστειλε την περασμένη Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος, ζητώντας την έγκριση της προσφυγής – αν κριθεί αναγκαίο – των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών στον ELA (Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας).

Για τα ζητήματα αυτά είχε χθες επαφές με τον Μάριο Ντράγκι ο Αντώνης Σαμαράς,  ο οποίος δήλωσε ότι «αυτή την ώρα πρωταρχική μέριμνα μου είναι η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας», ενώ ο Γκίκας Χαρδούβελης έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εξαιρεθεί από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτό ελπίζουν πολλοί ότι θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς την ενοποίηση του χρέους της ευρωζώνης. Μένει ωστόσο να γίνουν οι δηλώσεις Ντράγκι, ώστε να δοθούν οι απαντήσεις ως προς τη δομή της πράξης. Το κλίμα «βάρυνε» ήδη από το Σαββατοκύριακο δημοσίευμα του Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει κίνδυνος τα ελληνικά ομόλογα να μην περιληφθούν στο πρόγραμμα του QE.

Την ίδια στιγμή, αναταραχές στο προεκλογικό πολιτικό σκηνικό της χώρας έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη σε γαλλική εφημερίδα, σύμφωνα με τις οποίες «η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι  πολύ καλή ιδέα και ότι αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές». Ο υποψήφιος και σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε επίσης ότι «αν δεν βρεθεί καμία συμφωνία, τότε ξεκάθαρα είναι προτιμότερος ο θάνατος».