X

Πώς βοηθάει την ελληνική οικονομία η απόφαση της ΕΚΤ

Δείτε σε ένα απλό γράφημα πως θα βοηθηθεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αν πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα.

Ant1news



Μεγάλη ανάσα στην ελληνική οικονομία αναμένεται να δώσει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να διαθέσει πάνω από ένα 1 τρις ευρώ για αγορές κρατικών ομολόγων.

Τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τον Ιούλιο υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης και δεν εκκρεμεί αξιολόγηση από την τρόικα, όπως συμβαίνει τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Τι σημαίνει όμως απλά η απόφαση της ΕΚΤ;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας θα αγοράζει ομόλογα του Δημοσίου και των τραπεζών, παρέχοντας τους σημαντική ρευστότητα. Τα επιτόκια που θα προσφέρονται θα είναι εξαιρετικά χαμηλά, σε σχέση με εκείνα των διεθνών αγορών.

Έχοντας αρκετό και φθηνό ρευστό, οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν, με χαμηλό κόστος, περισσότερους πολίτες κι επιχειρήσεις, ενισχύοντας τα κεφάλαια κίνησης ή επενδυτικά πλάνα για την ανάπτυξη τους, κινώντας περισσότερο χρήμα στην αγορά, αυξάνοντας την κατανάλωση και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Όλα αυτά θα δυναμώσουν την πραγματική οικονομία, θα ενισχύσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και θα συμβάλλουν στην επίτευξη ακόμη υψηλότερων των προσδοκώμενων ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΚΤ για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης, όπως η Ελλάδα.

Δείτε σχετικό γράφημα που ετοίμασε το BBC και το οποίο μετέφερε στα ελληνικά το ant1news.gr: