X

Κέρι: Αναχαιτίστηκε η προέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ

Ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών των  ΗΠΑ για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου με τους τζιχαντιστές στο Ιράκ.

Ant1news



Το μήνυμα ότι η προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ έχει αναχαιτιστεί έστειλε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σημειώνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάστηκαν σε υποχώρηση οι φανατικοί ισλαμιστές εξτρεμιστές.

«Τους πρόσφατους μήνες έχουμε αναμφίβολα διαπιστώσει ότι η ορμή (του Ισλαμικού Κράτους) έχει αναχαιτιστεί στο Ιράκ και σε ορισμένες περιπτώσεις (οι μαχητές του) έχουν υποχωρήσει», ανέφερε ο Κέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο, μετά από μία σύνοδο των χωρών που μετέχουν στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται τους τζιχαντιστές, ενώ σημείωσε ότι είναι θέμα χρόνου να παραδοθούν κι άλλα όπλα στις ιρακινές δυνάμεις. 

«Οι χερσαίες δυνάμεις, με την υποστήριξη (αεροσκαφών του συνασπισμού, που έχουν διεξαγάγει) σχεδόν 2.000 αεροπορικές επιδρομές, έχουν στην παρούσα φάση ανακαταλάβει μια έκταση περίπου 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων», πρόσθεσε και είπε ότι οι ιρακινές δυνάμεις θα παραλάβουν πολλά αμερικανικά τουφέκια Μ16 «πολύ, πολύ σύντομα».

«Το Ιράκ έχει ανάγκη όπλα και η διεθνής κοινότητα έχει τη δυνατότητα να του παραδώσει τα όπλα που χρειάζεται» ανέφερε από πλευράς του ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάινταρ αλ Αμπάντι, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και τον Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ. «Βρίσκομαι προσωπικά εδώ προκειμένου να λάβω πρόσθετη στήριξη από τους εταίρους μας», σημείωσε ο ίδιος, αποκαλύπτοντας ότι πρόσφατα υπήρξε «μία αύξηση των παραδόσεων όπλων» στις ιρακινές δυνάμεις.  

Οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Βρετανίας διεμήνυσαν ότι θα ανταποκριθούν στα αιτήματα της Βαγδάτης. «Ακούσαμε καθαρά αυτά που δήλωσε», ανέφερε ο Φίλιπ Χάμοντ, ενώ ο Τζον Κέρι, υπογράμμισε πως «αυτή η εκστρατεία δεν θα αποτύχει εξαιτίας της έλλειψης όπλων ή πυρομαχικών στα χέρια των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας».