X

Γιατί χτύπησαν τον Χριστόδουλο Ξηρό; Τι σχεδίαζαν οι «Πυρήνες»

Όλοι συνδέουν την επίθεση με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για τις προθέσεις των Πυρήνων της Φωτιάς να "απολύσουν" τον Χριστόδουλο Ξηρό.

Ant1news

Του Μανώλη Ασαριώτη

Επίθεση από ποινικό κρατούμενο δέχθηκε ο Χριστόδουλος Ξηρός στις φυλακές Δομοκού, όπου κρατείται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιστατικό έγινε χθες το μεσημέρι, μετά το επισκεπτήριο, στο κυλικείο των φυλακών. Ένας 53χρονος επιτέθηκε στον Χριστόδουλο Ξηρό, αρχικά φραστικά και ύστερα τον χαστούκισε στο πρόσωπο, τόσο δυνατά, που του έσκισε το χείλος.

Ο 57χρονος δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες από τον νοσοκόμο των φυλακών, αλλά αρνήθηκε να πει ότι τον χτύπησε κάποιος συγκρατούμενός του. Το περιστατικό, όμως, είχε καταγραφεί στις κάμερες των φυλακών και λίγο αργότερα το επιβεβαίωσε στον ΑΝΤ1 και ο δικηγόρος του, Φραγκίσκος Ραγκούσης.

Λίγο αργότερα, μάλιστα, παραπονέθηκε ότι ζαλίζεται και ζήτησε τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Τι σχεδίαζαν οι «Πυρήνες της Φωτιάς»

Όλοι συνδέουν την επίθεση με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για τις προθέσεις των Πυρήνων της Φωτιάς να "απολύσουν" τον Χριστόδουλο Ξηρό. Η λέξη "απόλυση" αναφέρεται σε ένα από τα διακόσια σημειώματα, που έχουν βρει οι αστυνομικοί και ερμηνεύεται από εκείνους ως μία ενέργεια εναντίον του 57χρονου.

Στις περισσότερες επικοινωνίες φαίνεται ξεκάθαρα η ρήξη στις σχέσεις των κρατουμένων-μελών της Συνωμοσίας με τον "Νίκο", όπως ήταν η κωδική του ονομασία αυτήν τη φορά.

Οι σχέσεις τους φαίνεται ότι χάλασαν τον περασμένο Οκτώβριο, χωρίς να έχουν οι αστυνομικοί σαφή ιδέα για τον λόγο. Θεωρούν πως είτε ο Χριστόδουλος Ξηρός είπε κάτι είτε έκανε κάποιο λάθος ή έμαθαν ότι ετοίμαζε κάποια ενέργεια χωρίς την έγκρισή τους.

Αν και φρόντιζαν με σημειώματά τους που είχαν αποδέκτη μόνο τον 57χρονο, να του ρίχνουν στάχτη στα μάτια και να του δίνουν να καταλάβει πως τον υπολογίζουν.

Μέσα από τα ευρήματα στις γιάφκες της Αναβύσσου και του Λουτρακίου, όμως, οι αστυνομικοί έχουν πολλά στοιχεία και για το επιχειρησιακό κομμάτι της οργάνωσης.

Βλέπουν ότι η "συνταγή" για την κατασκευή των εκρηκτικών μηχανισμών είναι αντιγραφή από το διαδίκτυο, από τις βόμβες που κατασκεύαζαν Ιρακινοί και τις χρησιμοποιούσαν εναντίον αμερικανικών στόχων.

Θεωρούν πολύ πιθανό οι πρώτες βόμβες να κατασκευάστηκαν ακόμα και μέσα στον Κορυδαλλό, καθώς σε τρία τάπερ βρέθηκε γενετικό υλικό τριών κρατουμένων για την υπόθεση της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ χρέη πυροτεχνουργού για τις υπόλοιπες ανέλαβε η "Αγγελική".

Παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει -σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία- πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις ενέργειες της οργάνωσης και είναι ο άνθρωπος, που είχε αναλάβει το "συντονισμό" της, εκτός φυλακής, κατόπιν εντολών της ηγετικής ομάδας, που κρατείται φυσικά.