X

Πέθανε ο Ντέμης Ρούσσος

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Ντέμης Ρούσσος.

Ant1news


Σε ηλικία 68 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ντέμης Ρούσσος, το βράδυ της Παρασκευής. Ο μουσικός άφησε την τελευταία του πνοή σε κλινική της Αθήνας.

Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης είχε γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου και μεγάλωσε, στις 15 Ιουνίου 1946. Το όνομά του ήταν Αρτέμιος Βεντούρης Ρούσσος.

Στα 17 του χρόνια, αφού είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα, συμμετείχε σε διάφορα μουσικά σχήματα, με γνωστότερο τους The Idols.

Γνωστός έγινε στο κοινό με το συγκρότημα Aphrodite's Child, όπου έκανε φωνητικά και έπαιζε μπάσο. Το συγκρότημα αναγνωρίστηκε διεθνώς, ιδιαίτερα μετά τη συμμετοχή του στο δίσκο «666».

Τη δεκαετία του 1970, που είχαν ήδη διαλυθεί οι Aphrodite's Child συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, στους δίσκους Sex Power (1970) και Magic (1977). Η πιο επιτυχημένη συνεργασία τους όμως ήταν το Race to the End, που αποτελούσε το βραβευμένο με Όσκαρ «Δρόμοι της Φωτιάς», το οποίο κυκλοφόρησε και στα ισπανικά, με τον τίτλο Tu Libertad. Το 1982 ο Ντέμης Ρούσσος συμμετείχε και στο soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας Blade Runner.

Η σόλο καριέρα του άρχισε μετά τη διάλυση των Aphrodite's Child και μία από τις πρώτες επιτυχίες του είναι το «We Shall Dance». Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η καριέρα του παρουσίασε κάμψη, αλλά το 1973 γνώρισε διεθνή αναγνώριση με το «Forever and Ever».

Το «White Sails»,  η αγγλική διασκευή του «Άσπρα, Κόκκινα, Κίτρινα, Μπλε», σηματοδοτώντας τη σύντομη συνεργασία του με τον Δήμο Μούτση.

Ακολούθησαν τα "My Friend the Wind", "My Reason", "Velvet Mornings", "Goodbye My Love, Goodbye", "Someday Somewhere" και "Lovely Lady of Arcadia". Το 1980 είχε επιτυχία με το "Lost in Love" των Air Supply που το τραγούδησε ντουέτο μαζί με την Florence Warner και με τον Dick Morrissey στο σαξόφωνο.

Επανακυκλοφόρησε τα τραγούδια του σε διάφορες γλώσσες και είχε επιτυχία στις χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Στην Αμερική το LP Demis έγινε χρυσός δίσκος.

Το 1982 εξέδωσε το βιβλίο 'A Question of Weight' ("Είναι θέμα βάρους"), μαζί με την Veronique Skawinska, στο οποίο ασχολήθηκε αμερόληπτα με το θέμα της παχυσαρκίας.

Μετά από μια περίοδο σιωπής και κλινικής κατάθλιψης τη δεκαετία του '80, επανήλθε το 1993 με το Insight (γνωστό και ως Morning has Broken) και συνεργάστηκε με την ολλανδική εταιρεία BR Music για την παραγωγή των δίσκων Immortel, Serenade και In Holland, χρησιμοποιώντας ποικίλα εθνικά και ηλεκτρονικά στυλ.

Συνεχίζοντας τις ηχογραφήσεις και τις περιοδείες, την άνοιξη του 2002 έκανε μια επιτυχημένη περιοδεία στην Αγγλία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 14 Ιουνίου 1985, έπεσε θύμα αεροπειρατείας της πτήσης 847 της TWA. Όταν οι αεροπειρατές αντιλήφθηκαν ποιον κρατούν όμηρο, γιόρτασαν τα γενέθλιά του μέσα στο αεροπλάνο.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, παρασημοφορήθηκε από την Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, σε τελετή σε τελετή που παρατέθηκε στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα.

Ανακοίνωση της ΝΔ

«Η Ελλάδα έχασε ένα σημαντικό πρεσβευτή της και η παγκόσμια μουσική σκηνή έγινε φτωχότερη. Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της κ. Αντώνη Σαμαρά, εκφράζω στην οικογένειά του τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μας» αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη».