X

Τα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου για τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του exit poll η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα.

Ant1news

Πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που έγινε γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα είναι αφιερωμένα στις ελληνικές εκλογές και φιλοξενούν φωτογραφίες είτε με το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα είτε με τους πανηγυρισμούς στη πλατεία Κλαυθμώνος.

«H ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον φέρνει σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρώπη», αναφέρει ο Guardian.

 «Η μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέες προοπτικές και αφήνει ελπίδα αλλαγής των πολιτικών λιτότητας», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα η οποία στο πρωτοσέλιδο τονίζει πως ο ελληνικός λαός απορρίπτει τη λιτότητα που έχει επιβληθεί από την ΕΕ.

Η γαλλική Liberation στο πρωτοσέλιδό της φιλοξενεί τη φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα, και έχει τίτλο «Το νέο πρόσωπο της Ευρώπης». Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που ανοίγει νέες προοπτικές για την Ελλάδα με την ελπίδα για μια διαφορετική προσέγγιση από τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη».

Για νέα σύγκρουση στην Ευρώπη που πυροδοτεί η ελληνική ψήφος, κάνει λόγο η Wall Street Journal .

Oι Financial Times στον τίτλο τους διερωτώνται αν ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδειχθεί ένας νέος Λούλα Ντα Σίλβα ή ένας Τσάβες.

Όπως αναφέρουν «ο Τσίπρας θα θέλει να θέσει σε εφαρμογή τις λιγότερο δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του, την αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά που έχει κοπεί, καθώς και τη διανομή κουπουνιών για φαγητό για άπορους».

«Το κεντρικό ερώτημα, στο οποίο δε μπορεί να δοθεί ακόμα οριστική απάντηση, είναι αν ο κύριος Τσίπρας θα αποδειχθεί μετριοπαθής όταν αναλάβει την εξουσία, θέλοντας να διακόψει τις συμφωνίες με τους πιστωτές. Για τρία χρόνια ακούστηκε σαν τον Ούγκο Τσάβες, τον πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας και μπαμπούλας των ΗΠΑ, και μερικές φορές σαν τον Λούλα ντα Σίλβα, τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, ο οποίος όσο ήταν στην εξουσία, κυβέρνησε σαν μεταρρυθμιστής παρά σαν ριζοσπάστης Αριστερός», αναφέρει το δημοσίευμα.

Με τίτλο «Κομμουνιστές στην κυβέρνηση. Προσοχή» κυκλοφόρησε η ιταλική εφημερίδα Il Giornale, που ανήκει στην οικογένεια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

 «Η Ευρώπη τρέμει για το ευρώ, αλλά φταίει εκείνη», αναφέρει η  εφημερίδα κάνοντας παράλληλα λόγο για σοβαρές επιπτώσεις αν τα πράγματα δεν πάνε όπως ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Η Ευρώπη συγκλονίστηκε από την ελληνική επανάσταση κατά της λιτότητας", είναι ο τίτλος της εφημερίδας The Times, που επισημαίνει την ανησυχία των αγορών από την εκλογή του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ.

«Μυθικός» είναι ο τίτλος της ιταλικής αριστερής εφημερίδας Il Manifesto που φιλοξενεί τη φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με σηκωμένη τη γροθιά.

 Το «ελληνικό δράμα καταπίνει το ευρώ»  είναι ο τίτλος της Daily TelegraphΤο «ελληνικό δράμα καταπίνει το ευρώ»  είναι ο τίτλος της Daily Telegraph.

 Η εφημερίδα Metro στο πρωτοσέλιδό της γράφει πως η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίση εφόσον οι Έλληνες «σνομπάρουν το πακέτο σωτηρίας των Βρυξελλών».

  Η τουρκική Radikal κυκλοφορεί με τίτλο «Θρίαμβος ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα», αναφέροντας πως σε μικρό χρονικό διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να απογειώσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε σημείο να περνά τη Νέα Δημοκρατία κατά 10 μονάδες.

Η εφημερίδα De Tijd του Βελγίου έχει τίτλο «Αλέξης Τσίπρας σύμπτωμα ή φάρμακο της οικονομικής κρίσης» και αναφέρει πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποδείξει όσα δεσμεύτηκε γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω εξαθλίωση.