X

Αυτοί είναι οι δύο Έλληνες πιλότοι του μοιραίου F-16

Τα στοιχεία των δύο Ελλήνων πιλότων που έχασαν τη ζωή τους κατά την πτώση F-16 στην Ισπανία, έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις.

Ant1news

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Πολεμική Αεροπορία μετά τον χαμό των δύο Ελλήνων πιλότων, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, ενώ βρίσκονταν σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας. 

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κατόπιν εισηγήσεως του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 29 Ιανουαρίου 2015, για το τραγικό γεγονός. Ο κ.Δένδιας είχε επικοινωνία με τον Γάλλο και Ισπανό ομόλογό του, στους οποίους εξέφρασε τη θλίψη του για το συμβάν και τα συλλυπητήριά του.

Το διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block 50 συνετρίβη χθες στις 16:16, κατά τη διάρκεια της απογείωσης με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό των δύο πιλότων, ενώ την ζωή τους έχασαν άλλα οκτώ άτομα ακαριαία. Σήμερα ένας ακόμα Γάλλος υπέκυψε στα τραύματά του, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στους έντεκα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΑ στο δυστύχημα έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο Σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, ο οποίος ήταν παντρεμένος και είχε ένα γιο , με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16.



Επίσης, νεκρός είναι ο Σμηναγός Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.



Στην αεροπορική βάση έχει μεταβεί ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Χρήστο Βαίτση. Εκεί βρίσκεται, επίσης, εξειδικευμένο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να συνδράμει τις ισπανικές Αρχές που έχουν αποκλείσει την περιοχή λόγω της ύπαρξης τοξικών σύνθετων υλικών, στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων. 

Το αεροσκάφος είχε αφιχθεί το Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει 4056 ώρες πτήσεως. Το F-16 της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είχε μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας, συμμετέχοντας στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας ( Tactical Leadership Programme) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Για τον σκοπό αυτό έχουν μετασταθμεύσει στην ισπανική βάση άλλα 3 αεροσκάφη F-16 Block 50 και κλιμάκιο 41 ατόμων. 

Δείτε ΕΔΩ το γράφημα με την πτώση του πολεμικού αεροσκάφους.