X

Φουντώνουν τα σενάρια για την Προεδρική εκλογή

Τα ονόματα του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Κώστα Καραμανλή φέρονται ως πιθανότερα μεταξύ πολλών άλλων.

Ant1news

Μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνεργασίας, μπαίνει στην τελική ευθεία και το θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Προς το παρών ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι οι διαβουλεύσεις σε πολλά επίπεδα έχουν ξεκινήσει.

Θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας συζήτησε χθες το πρωί τις εναλλακτικές λύσεις με τον κυβερνητικό εταίρο του κ. Καμμένο, ενώ πληροφορίες λένε πως το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, τέθηκε και στη συνάντηση Τσίπρα-Θεοδωράκη, χθες το βράδυ.

Οι πληροφορίες λένε πως το όνομα του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, «παίζει» πολύ δυνατά τις τελευταίες μέρες και η Κουμουνδούρου τον θεωρεί ως την ιδανική λύση. Τα σενάρια περί συνάντησης των δύο πλευρών διαψεύστηκαν, αλλά πηγές φίλα προσκείμενες στο περιβάλλον του κ. Καραμανλή λένε πως δεν πρέπει να προεξοφληθεί ούτε η θετική , αλλά ούτε και η αρνητική του απάντηση.

Αβραμόπουλος

Το όνομα του επιτρόπου μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρη Αβραμόπουλου, βρίσκεται στην ατζέντα της ονοματολογίας από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Μηλιού για το πρόσωπο του κ. Αβραμόπουλου αναζωπύρωσαν τα σενάρια. Πάντως εδώ υπάρχει ένα ανοικτό ζήτημα σχετικά με το τι θα γίνει με την θέση του επιτρόπου που θα χηρέψει, αν προκριθεί το σενάριο Αβραμόπουλο, με διιστάμενες απόψεις.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι η θέση θα καλυφθεί από δικό τους στέλεχος(ακούγεται το όνομα του κ. Παπαδημούλη), ενώ άλλες απόψεις θεωρούν ότι δεν είναι υποχρεωτικό η θέση να καλυφτεί από Έλληνα και υπάρχει κίνδυνος ο επόμενος επίτροπος μετανάστευσης να μην είναι Έλληνας.

Άλλα ονόματα

Ανάλογα πάντως με το αν ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προέρχεται από την Κεντροδεξιά ή την Κεντροαριστερά, πολλά ονόματα έχουν μπει στο «κάδρο». Από την κεντροδεξιά ακούγονται τα ονόματα των Προκόπη Παυλόπουλου και Πέτρου Μολυβιάτη, ενώ από τον χώρο της διανόησης η Ελένη Γλύκατζη -Αρβελέρ και ο Κώστας Γαβράς.

ΝΔ

 Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, παρακολουθούν με ενδιαφέρον αλλά και προβληματισμό τα τεκταινόμενα, εξετάζοντας τις δικές τους εναλλακτικές επιλογές. Το πρώτο σενάριο θέλει τη ΝΔ να επιμείνει στην υποψηφιότητα του κ. Δήμα, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο πως εκείνος θα την αποδεχθεί. Ένα άλλο σενάριο είναι η ΝΔ να επιλέξει να απέχει της ψηφοφορίας, αλλά αυτό θεωρείται λίαν επικίνδυνό για τον κ. Σαμαρά, σε περίπτωση που από τον ΣΥΡΙΖΑ προταθεί πρόσωπο από την κεντροδεξιά, καθώς μπορεί να εκφραστεί εύκολα μια αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του επικεφαλής της ΝΔ, με καλό άλλοθι.