X

Βαρουφάκης: Οδεύουμε σε συμφωνία «γέφυρα» για την επόμενη ημέρα

"Είμαστε υπέρ του λιτού βίου", τόνισε ο νέος "τσάρος", αποκηρρύσσοντας τα πολυτελή αυτοκίνητα και τις "φουσκωμένες" πιστωτικές κάρτες.

Ant1news

Αναλαμβάνουμε να γυρίσουμε όχι μία αλλά 3 σελίδες, είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο από τον Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ τόνισε πως είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε τον πολιτικό πολιτισμό. 

Σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης την οποία χαρακτήρισε αυτοτροφοδοτούμενη, είπε πως είναι μεγάλο λάθος το ότι ένα πρόβλημα πτώχευσης αντιμετωπίστηκε σαν πρόβλημα ρευστότητας, υπό τον όρο συρρίκνωσης των εισοδημάτων. «Κόστισε σε ζωές που χάθηκαν ή υπονομεύτηκαν. Έτσι ζητήθηκε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία. Ήταν τοξικό λάθος από το 2010», επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης. 

Παράλληλα, τόνισε πως είναι υπέρ του λιτού βίου. "Δεν πιστεύουμε ότι ανάπτυξη σημαίνει να έχουμε τόσες πολλές Porsche Cayenne στους στενούς δρόμους των πόλεών μας. Ούτε περισσότερα σκουπίδια στις παραλίες μας, ούτε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρά μας" ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: .

"Οι Έλληνες δημιουργούσαν, όταν ζούσαν λιτά. Όταν ξόδευαν λιγότερα από τα έσοδά τους, όταν τις αποταμιεύσεις τους τις χρησιμοποιούσαν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Όταν ήταν περήφανοι που δεν είχαν πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά δάνεια και χρέη. Άλλο, όμως, λιτός βίος (…) και άλλο πυραμιδική λιτότητα, όπως την ονομάζω. Μια δήθεν λιτότητα, που από τη μία πετσοκόβει τα ισχνά εισοδήματα των αδύναμων και των ανίσχυρων και από την άλλη φορτώνει γιγάντια χρέη στα ήδη μη βιώσιμα.Τη σελίδα από την πυραμιδική λιτότητα σε ένα λιτό βίο με αξιοπρέπεια, θα τη γυρίσουμε ξεκινώντας μέσα από το «σπίτι» μας, από αυτό εδώ το Υπουργείο"

Επίσης, αναφέρθηκε και στην άμεση επαναπρόσληψη των καθαριστριών λέγοντας πως τα χρήματα που χρειάζονται θα εξοικονομηθούν από την μείωση του αριθμού των συμβούλων του Υπουργείου .

Παράλληλα, ανέφερε ότι στόχος του είναι να αναδειχθεί το υπηρεσιακό δυναμικό του υπουργείου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα φέρουμε κομματικό στρατό».

Ο Γιάννης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και όπως είπε του εξέφρασε την λογική για μια νέα συμφωνία. Ο νέος υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ συμφωνεί σε πολλά και υπάρχει κοινός τόπος. «Στο πλαίσιο αυτό έρθει την Παρασκευή. Κοινή δέσμευση είναι να αποδομήσουμε το αφήγημα για μονομαχία και απειλές μεταξύ Ευρώπης και Κυβέρνησης, γιατί η κρίση στην ευρωζώνη έφερε μόνο θύματα. Την Παρασκευή θα βάλουμε τις βάσεις για αποδόμηση αυτού του κλίματος στην Ευρώπη’, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι χθες βράδυ είχε μια πρώτη επικοινωνία με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν και όπως είπε η πρώτη επαφή θα γίνει Δευτέρα ή Τρίτη για το μεγάλο πρόβλημα του επενδυτικού ελλείμματος στην Ευρώπη και τις προτάσεις για το πανευρωπαϊκό «New Deal». 

Επίσης είπε ότι σήμερα μίλησε για δεύτερη φορά με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας και υπήρξε συμφωνία για συνάντηση τις επόμενες ημέρες. Ακόμη, τόνισε ότι υπάρχει σειρά επαφών για συμφωνία «γέφυρα» με το παλιό πρόγραμμα για να πάμε στην τελική συμφωνία και σε διαβούλευση με τους εταίρους. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, σημαίνει τέλος στην εσωστρέφεια και την μεταρρύθμιση της χώρας και τέλος στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση.

«Η διαβούλευση δεν θα είναι εύκολη, ποτέ δεν ήταν. Αισιοδοξούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο μαζί με τους εταίρους. Αναγνωρίζουν στην Κυβέρνηση το δικαίωμα στη νέα ευκαιρία. Το Κράτος έχει συνέχεια. Δεν θα έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών», τόνισε ο νέος υπουργός.