X

Πιθανότητα χρεοκοπίας 70% δείχνουν τα ελληνικά CDS

«Βυθίστηκε» το Χρηματιστήριο Αθηνών. «Απογειώθηκαν» οι αποδόσεις των ομολόγων.

Ant1news


Ορατός κατά 70% είναι, πλέον, ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ελληνικών ομολόγων έναντι 59% στις 23 Ιανουαρίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Tα ελληνικά CDS υποδηλώνουν πιθανότητα 70% η νέα κυβέρνηση να μην κατορθώσει να τηρήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις σε ορίζοντα πενταετίας.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου για πενταετές ελληνικό χρέος 10 εκατ. δολαρίων κοστίζουν 4,2 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της CMA. Στις 23 Ιανουαρίου, την τελευταία ημέρα συναλλαγών πριν από τις εκλογές, κόστιζαν 3,4 εκατ. δολάρια.

Έντονες πιέσεις δέχονται, εν τω μεταξύ, τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Την μεγάλη  κλιμάκωση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας αποδεικνύουν η απόδοση του 3ετούς που αγγίζει το 17%, του 5ετούς το 13,44% και του 10ετούς το 10,38%.

Παράλληλα, το περιθώριο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,37% διευρύνθηκε στο 10,05%.

Ιδιαίτερα αρνητικό το κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μεγάλη πτώση κατά 9,24% . Ο τραπεζικός δείκτης «βυθίστηκε» κατά 21% ενώ ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 199,40 εκατ. ευρώ.

Αναλυτές εκτιμούν πως το δυσμενές, για τη χώρα μας, οικονομικό σκηνικό, οφείλεται στις εξαγγελίες των νέων υπουργών για αποκρατικοποιήσεις και εργασιακά, στην αβεβαιότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αλλά και στην πίεση που ασκούν οι αγορές προς την κυβέρνηση Τσίπρα προκειμένου να ενδώσει σε περιοριστικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής.