X

Μάρδας: μπορεί να βελτιωθεί ο Προϋπολογισμός

Από τη πάταξη στο λαθρεμπόριο καυσίμων μπορούμε να εξοικονομήσουμε τουλάχιστον 1 δις. ευρώ.

Ant1news

Αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της βελτίωσης του προϋπολογισμού εμφανίστηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, τονίζοντας «ότι υπάρχουν χρήματα, ότι υπάρχουν πόροι που δεν αγγίχτηκαν και ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη δυνατότητα περιορισμού κάποιων δαπανών που έχουν σχέση με τις κρατικές προμήθειες - ένα αντικείμενο με το οποίο έχουμε ασχοληθεί επισταμένα, παλαιότερα, όλες αυτές οι δυνατότητες υπάρχουν. Είτε βελτιώνοντας λίγο τους φόρους είτε βελτιώνοντας τις δαπάνες μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα του προϋπολογισμού».

Ο κ. Μπάρδας τόνισε ότι ένα πεδίο εξεύρεσης χρημάτων είναι η πάταξη της λαθρεμπορίας στα καύσιμα, σημειώνοντας ότι «ο κ. Σούρλας έχει κάνει μια διεξοδική μελέτη στο συγκεκριμένο θέμα. Και από δηλώσεις του κ. Σούρλα και από δηλώσεις παλαιότερων αξιωματούχων παλαιότερων κυβερνήσεων διαπιστώνεται ότι μπορεί να εξοικονομηθεί τουλάχιστον 1 δις. ευρώ. Η μελέτη που κάναμε εμείς ήταν μελέτη μέτρων πολιτικής. Αυτό μας ενδιέφερε και όχι μελέτη διαπιστώσεων. Έχουμε προτείνει ένα σύνολο μέτρων πολιτικής τα οποία θα εφαρμόσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Υπάρχει και δέσμευση εκ μέρους του πρωθυπουργού σε αυτό το θέμα και ήταν ιδιαίτερα σαφής στη θέση του».

Κληθείς να σχολιάσει όσα είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, για την φορολόγηση των εκατομμυριούχων που έχουν βγάλει τα χρήματα τους στο εξωτερικό, είπε ότι «αυτή είναι μια γενικότερη αντίληψη. Ο κ. Σόιμπλε μίλησε κι αυτός  για μια οικονομική ελίτ που υπάρχει στη χώρα. Καλό είναι όμως ότι όταν κάποιοι αναφέρονται γενικά και αόριστα, θα πρέπει κάποια στιγμή να αναφέρουν και ονόματα, στο βαθμό που είναι δυνατόν βέβαια. Ότι υπάρχουν χρήματα, ότι υπάρχουν πόροι που δεν αγγίχτηκαν και ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη δυνατότητα περιορισμού κάποιων δαπανών που έχουν σχέση με τις κρατικές προμήθειες -ένα αντικείμενο με το οποίο έχουμε ασχοληθεί επισταμένα, παλαιότερα- όλες αυτές οι δυνατότητες υπάρχουν. Είτε βελτιώνοντας λίγο τους φόρους είτε βελτιώνοντας τις δαπάνες, μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα του προϋπολογισμού».

Στην συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε και στην ευθύνη που συνεπάγεται η ανάληψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, λέγοντας ότι «είναι η δεύτερη μεγάλη πρόκληση, η πρώτη ήταν η Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Και τότε κάναμε κάποια πράγματα, αφήσαμε ως σφραγίδα τις ηλεκτρονικές προμήθειες, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, δουλειά της ομάδας μου εκείνης της περιόδου. Τώρα, έχουμε το πορτοφόλι του κράτους, ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε συνετοί, ώστε να είναι πάντοτε γεμάτο».