X

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος «βλέπει» το ΙΟΒΕ

Ασυνήθιστη για προεκλογική περίοδο η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον προηγούμενο μήνα, υποστηρίζει το ΙΟΒΕ.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

«Η πορεία του οικονομικού κλίματος, που καταγράφει συστηματικά το ΙΟΒΕ, παρουσίασε σημαντική επιδείνωση κατά τον προηγούμενο μήνα, γεγονός ασυνήθιστο για προεκλογική περίοδο, καθότι σε αυτές τις περιόδους οι προσδοκίες συνήθως βελτιώνονται», παρατηρεί στην τριμηνιαία έκθεση του για την ελληνική οικονομία το ΙΟΒΕ, προσθέτοντας ότι καταγράφεται «από τις αρχές του 2015, σταδιακή μείωση του ρυθμού επενδύσεων, χειροτέρευση των όρων χρηματοδότησης και καθυστερήσεις αναφορικά με τη συλλογή φόρων και πίεση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού».

Στην ανάλυση του το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2014 ανήλθε στο 1%, έναντι της εκτίμησης για ανάπτυξη της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ, ενώ για το 2015 προβλέπει ανάπτυξη 2,3% (2,9% είναι η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού).

Ταυτόχρονα, το ΙΟΒΕ «βλέπει» μείωση της ανεργίας κατά 2,1 μονάδες, καθώς προβλέπει μείωση του ποσοστού της από το 26,4% στο 24,5%, ενώ αναφορικά με τον δείκτη των τιμών, εκτιμά επιβράδυνση της πτώσης τιμών στο πρώτο εξάμηνο και οριακό αποπληθωρισμό 0,1%-0,2%, στο σύνολο του έτους.

Στην έκθεση του ΙΟΒΕ γίνεται, μεταξύ άλλων, λόγος, για οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα , αναφέροντας ότι «η ισορροπία που έχει επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και εύκολα ανατρέψιμη.  Έτσι, παρά το πολύ σημαντικό γεγονός ότι η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ρητά ότι η οικονομική πολιτική της θα κινηθεί τόσο εντός του πλαισίου της ευρωζώνης όσο και αυτού της δημοσιονομικής σταθερότητας, δημιουργούνται παράγοντες σημαντικής αβεβαιότητας, οι οποίοι θα διατηρηθούν και πιθανώς θα ενταθούν μέχρι να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με την Ε.Ε.».

Ο Πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Τάκης Αθανασόπουλος έκανε λόγο για αυξημένες προκλήσεις, σημειώνοντας ότι «οι προκλήσεις πηγάζουν από την πρόθεση της νέας κυβέρνησης για ένα νέο μείγμα δημόσιου και ιδιωτικού  τομέα και ειδικότερα του πρώτου σε βάρος του δεύτερου. Υπάρχει προβληματισμός αλλά είμαστε εδώ για να το δούμε και να στηρίξουμε την κυβέρνηση με τις προτάσεις μας».

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, στην ανάλυση του κατά την παρουσίαση της έκθεσης είπε ότι «στην οικονομία υπάρχουν στοιχεία ανάκαμψης μαζί όμως και με στοιχεία αβεβαιότητας. Υπάρχουν οι συνθήκες να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, εξαρτάται όμως από τις οικονομικές πολιτικές», ενώ αναφορικά με την παράταση του προγράμματος στήριξης από τους δανειστές είπε ότι «όποια παράταση και να δοθεί δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο χρόνος για τη δημιουργία μια συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της μεγάλης καθυστέρησης ούτε καν μέχρι το καλοκαίρι όταν και υπάρχουν οι μεγάλες λήξεις ομολόγων»

Τέλος, αναφορικά με τις ανακοινώσεις υπουργών για ανατροπή μεταρρυθμίσεων και διακοπή αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Βέττας επεσήμανε ότι «το ζητούμενο του να θέλεις να παραμείνεις στην ευρωζώνη είναι να πλησιάσεις τις υπόλοιπες οικονομίες. Εννοείται ότι πρέπει  υπάρχει η δέσμευση αποσύνδεσης της κρατικής παρουσίας από επιχειρηματικότητα πάνω στην οποία είναι χτισμένη η ευρωπαϊκή οικονομία.

Σαφώς σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση θα βάλει τους δικούς της όρους, όμως πρέπει να κατανοήσει ότι η πορεία στην ευρωζώνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται τουλάχιστον 10 δις το χρόνο σε επενδύσεις για να πιάσει το ρυθμό ανάπτυξης. Δεν έχει τη δυνατότητα η χώρα να χάσει ούτε ευρώ ανάπτυξης».