X

Διαψεύδει το ΥΠΕΞ τις σχέσεις Κοτζιά- Ντούγκιν

Ως απολύτως ανακριβές χαρακτηρίζεται το επίμαχο δημοσίευμα των Financial Times.

Ant1news

Του Γιώργου Βλαβιανού

Διάψευση εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών για τα περί σχέσεων του νέου υπουργού Νίκου Κοτζιά με τον ακροδεξιό Ρώσο καθηγητή Αλεξάντερ Ντούγκιν. Η διάψευση αφορά σε δημοσίευση των Financial Times στις 28 Ιανουαρίου ότι ο κ. Κοτζιάς είχε προσκαλέσει τον Α. Ντούγκιν σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιά.

«Όπως το ίδιο το Πανεπιστήμιο  Πειραιά έχει διαψεύσει με χωριστή ανακοίνωσή του, ο κ. Κοτζιάς ουδέποτε προσκάλεσε τον κ. Ντούγκιν στην εν λόγω διάλεξη και ουδέποτε, όπως ψευδώς αναφέρεται στο δημοσίευμα, μετέβη στη Μόσχα για να τον συναντήσει.»

Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν ακροδεξιός Ρώσος με βασική ιδεολογία του τον «Ευρασιανισμό», την άρνηση του σύγχρονου κόσμου όπως αυτός διαμορφώθηκε σήμερα, ένα μείγμα των ιδεών του Γάλλου Ρενέ Γκενόν και του Ιταλού φασίστα Τζούλιους Έβολα και της σύγχρονης ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, έδωσε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς στις 12 Απριλίου 2013, στην οποία συντονιστής ήταν ο τότε καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας Νίκος Κοτζιάς.

Στην εν λόγω ομιλία του ο Α. Ντούγκιν υποστήριξε ότι είναι πολύ πιο σημαντικό το να συμβάλλει η Ελλάδα στην αναδημιουργία της αρχιτεκτονικής της Ευρώπης μέσω της ενίσχυσης της Ανατολικής Ευρώπης ως πόλο στο εσωτερικό της ΕΕ από ό, τι το να ενταχθεί η Ελλάδα στην Ευρασιατική Ένωση, όπως την βλέπει ο ίδιος, δηλαδή σε έναν πολυπολικό κόσμο που αντιστέκεται στην αμερικανική ηγεμονία και κατά συνέπεια είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρωσικής ταυτότητας.

Την ίδια μέρα ο Ντούγκιν έδωσε διάλεξε με θέμα τη «Γεωπολιτική της Ρωσίας» στο Πάντειο με οικοδεσπότη τον κ. Κωνσταντίνο Φίλη Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.