X

Βαρουφάκης: Θέλουμε να συζητήσουμε με τους εταίρους μας

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε και ενώπιον του επικεφαλής του Eurogroup πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μιλά με τους υπαλλήλους της Τρόικας.

Ant1news

Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι σκοπεύει να μιλήσει με τους εταίρους της χώρας, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κάθε μέλος της ευρωζώνης, όχι όμως με την Τρόικα, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Newsnight του BBC, λίγες ώρες μετά την συνάντησή του με τον Γερούν Ντάισλμπλουμ.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αυτό που θέλει η ελληνική κυβέρνηση είναι μερικές εβδομάδες ώστε να μπορέσει να φέρει στο τραπέζι λογικές προτάσεις με στόχο, να μειωθεί το κόστος αυτής της κρίσης για κάθε φορολογούμενο σε κάθε χώρα, όχι μόνο για τους Έλληνες.

«Δεν πρόκειται για ένα θέμα τελεσιγράφων, ή ποιος θα κάνει πίσω πρώτος. Πρόκειται για μια κρίση που μόνο χειρότερα έχει κάνει τα πράγματα και τελικά οι μόνοι που έχουν ωφεληθεί από αυτή την κρίση είναι οι αντι-ευρωπαίοι, οι φασίστες εδώ στην Ελλάδα και οι ακραίοι εθνικιστές σε άλλες χώρες. Θέλουμε να βάλουμε τέλος σε όλα αυτά και να έχουμε μια λογική συζήτηση με τους εταίρους μας», πρόσθεσε.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης υπήρξε και κάποια ένταση με τη δημοσιογράφο Έμιλι Μάιτλις, με τον υπουργό Οικονομικών να της ζητά να σταματήσει να τον διακόπτει «αγενώς», ενώ ότι το ρεπορτάζ που προηγήθηκε της συνέντευξής του ήταν ανακριβές.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης όταν ρωτήθηκε για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είπε ότι θέλουμε να τις συνεχίσουμε και να τις εμβαθύνουμε, ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις και συγκεκριμένα για το λιμάνι του Πειραιά απάντησε: «προσωπικά σας διαβεβαιώνω ότι η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση (σ.σ. Cosco) έχει την πλήρη στήριξη μου», επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αντί πινακίου φακής και τα κέρδη έχουν πάει στη μαύρη τρύπα της αποπληρωμής χρέους.

Στο ερώτημα της δημοσιογράφου για τον αν εμπιστεύεται τη Γερμανία ο κ. Βαρουφάκης απάντησε «ναι την εμπιστεύομαι» και μάλιστα παρέπεμψε σε παλαιότερο άρθρο του στο οποίο ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια ηγεμονική Γερμανία όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα.