X

Παρέμβαση Ομπάμα "υπέρ" της Ελλάδας

Δεν πρέπει να "ξεζουμίζονται" λαοί απο την λιτότητα. Η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να μείνει στην Ευρωζώνη και χρειάζεται αναπτυξιακή προπτική, είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ant1news



Την ανάγκη να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης αντί για λιτότητα επισήμανε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε παρέμβασή του για το ελληνικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι «όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο».

«Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα στο CNN ερωτηθείς για την Ελλάδα και τη θέση του Αλέξη Τσίπρα ότι η πολιτική λιτότητα είναι αναποτελεσματική.

Ο αμερικανός ηγέτης τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική.Νομίζω ότι η Ελλάδα για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές, αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%. Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία, ούτε το πολιτικό σύστημα. 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, στρέφοντας τα βέλη του κατά της Γερμανίας, εξέφρασε την ελπίδα «να παραμείνει στην Ευρωζώνη η Ελλάδα», λέγοντας ότι «αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισής της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω απ' αυτή. Είναι μια κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι « με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε πολλές απ' αυτές τις χώρες. Αλλά, απ' αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο».

Δείτε την ανταπόκριση του Θανάση Τσίτσα για τον ΑΝΤ1, αναφορικά με την παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ:



Η δήλωση του Ομπάμα: