X

"Νέο τοπίο" στην διαπραγμάτευση από τις παρεμβάσεις Ομπάμα, Σαπέν, Δραγασάκη

Στο επίκεντρο "νέο συμβόλαιο", χωρίς λιτότητα, αλλά με μεταρρυθμίσεις. Ίσως στο ραντεβού Γιούνκερ-Τσίπρα, συμφωνηθεί "οδικός χάρτης" για "παράταση και ρευστότητα.

Ant1news



Τελείως διαφορετικό σκηνικό σε ότι αφορά το πλαίσιο εντός του οποίου θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, για το "νέο συμβόλαιο" που επιδιώκει η Κυβέρνηση με τους εταίρους της, δημιουργήθηκε το βράδυ της Κυριακής, απο σειρά παρεμβάσεων και δηλώσεων στο τρίγωνο ΗΠΑ-Γαλλία-Ελλάδα.

Το νεο τοπίο διαμορφώθηκε τόσο απο τις παρεμβάσεις των Γάλλων αξιωματούχων, με βασική εκείνη του Πρωθυπουργού Βαλς, όσο και του Υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, μετά απο το ραντεβού του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, όπου τονίστηκε η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου συμβολαίου μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων. «Κοινή μας πεποίθηση είναι ότι η Ελλάδα ανήκει και παραμένει μέσα στη ζώνη του ευρώ», διεμήνυσε ο κ. Σαπέν, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του προς τη χώρα μας.

 

Ωστόσο, το ηχηρότερο μήνυμα υποστήριξης των ελληνικών θέσεων για περιορισμό της λιτότητας και την ανάληψη μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας ήρθε απο την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού κι απο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Μιλώντας στο CNN, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι «δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, στρέφοντας τα βέλη του κατά της Γερμανίας, εξέφρασε την ελπίδα «να παραμείνει στην Ευρωζώνη η Ελλάδα», λέγοντας ότι «αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές».

«Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω απ' αυτή. Είναι μια κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, αφού επεσήμανε, για ακόμη μια φορά, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος με την ρευστότητα και ότι τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στο Mega, είπε "δεν θεωρώ απίθανο, μετά την συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα την Τετάρτη να συμφωνηθεί και να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για το μέλλον".

Ερωτηθείς αν αναφέρεται σε μια  συμφωνία για "πρόγραμμα-γέφυρα", απάντησε ότι "υπάρχουν πολλές λύσεις", ενώ αναφορικά με την λήξη της υπάρχουσας συμφωνίας με τους εταίρους στις 28 Φεβρουαρίου είπε ότι "αυτό το όριο προέκυψε για μια σειρά λόγων και ακόμη και μονομερώς μπορεί αυτοί που το αποφάσισαν να το πάνε 28 Μαϊου" για παράδειγμα ενώ απαντώντας για την πιθανότητα να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση παράταση αυτής της προθεσμίας είπε ότι το θέμα είναι να βρεθεί ουσιαστική λύση και όχι το διαδικαστικό κομμάτι που θα απαιτηθεί.   

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης υπογράμμισε πάντως ότι στο πλαίσιο των συναντήσεων του κ. Τσίπρα με ομολόγους του και τον επικεφαλής της Κομισιόν, ίσως υπάρξει πολιτική συμφωνία λόγω της οποίας δεν θα απαιτηθεί κάποια χρονική παράταση, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα σχήματα που θα μποορούσαν να υιοθετηθούν παράλληλα, ώστε να "ανάψει" το πράσινο φως για την διατήρηση της παροχής ρευστότητας στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα απο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.