X

Στη Λευκωσία ο Αλέξης Τσίπρας

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ant1news

Το πρώτο ταξίδι του εκτός Ελλάδος, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πραγματοποιεί στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο επισκέψεών του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Τον Έλληνα Πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Στο επίκεντρο των επαφών των δύο ανδρών βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, θέματα οικονομίας καθώς και διμερή και διεθνή ζητήματα. Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις.

 «Η επίσκεψη ενός Έλληνα Πρωθυπουργού με νωπή και ισχυρή τη λαϊκή εντολή και με γνωστό το ενδιαφέρον για την Κύπρο είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, αλλά και ιδιαίτερα ακόμη πιο καλοδεχούμενη.

Θέλω να πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, άμεσα θα έχουμε τη συναντίληψη, το πνεύμα συνεννόησης και τη στενή συνεργασία που πάντοτε υπήρχαν ανάμεσά μας, όντας βέβαιος ότι θα επιβεβαιωθούν για άλλη μια φορά», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τη σημασία της επίσκεψής του στην Λευκωσία, την πρώτη στο εξωτερικό ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

«Είναι το πρώτο μου επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό και αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι τυχαίο που είναι η Κύπρος. Έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για μας τους Έλληνες. Η Κύπρος είναι στην καρδιά μας και στο μυαλό μας ανά πάσα στιγμή.

Αλλά και για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η παρουσία μου εδώ συμβολίζει ότι η Κύπρος και η προσπάθειά σας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα αποτελεί προτεραιότητα. Και η στήριξή μας σ` αυτή την προσπάθεια αποτελεί επίσης προτεραιότητα.

Θέλω να ευχηθώ το νέο ξεκίνημα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να συνδυαστεί με την ανάγκη ο Ελληνισμός να αποκτήσει φωνή και δύναμη, για να διεκδικήσει τα δίκαιά του, έτσι όπως του αξίζει».

Αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Ακολούθως θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Το απόγευμα, θα συναντηθεί με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Επίσης, θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γιαννάκη Ομήρου και χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ακολούθως θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Αλ.Τσίπρα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν πολύ θετικά αποτελέσματα από τις επαφές του στην Κύπρο. Ανέφερε ότι θα διεξαχθεί ανοικτός και ειλικρινής διάλογος για το πώς αντιμετωπίζονται τα διάφορα θέματα και κυρίως το κυπριακό, ενώ τόνισε ότι η επίσκεψή του σηματοδοτεί τη νέα αρχή της ενισχυμένης συνεργασίας Λευκωσίας - Αθήνας.

 Αναφερόμενος στα οικονομικά θέματα, ο εκπρόσωπος είπε ότι είναι διαφορετικά τα δεδομένα και οι πολιτικές που ακολούθησαν η Κύπρος και η Ελλάδα, εξέφρασε, όμως, την ελπίδα όπως ο διάλογος της Ελλάδας με τους δανειστές της θα έχει θετική κατάληξη, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επωφεληθεί και η Κύπρος.