X

Η τρόικα είναι παρελθόν, λέει πρώην μέλος της Ομάδας Δράσης της ΕΕ στην Ελλάδα

Το οριστικό τέλος της τρόικας «βλέπει» ο γνωστός οικονομολόγος, Γενς Μπάστιαν, πρώην μέλος της Ομάδας Δράσης της ΕΕ στην Ελλάδα.

Ant1news



Βέβαιος ότι «η τρόικα είναι παρελθόν υπό τη σημερινή της σύνθεση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», εμφανίστηκε ο οικονομολόγος, Γενς Μπάστιαν, ο οποίος ήταν μέλος της Ομάδας Δράσης της ΕΕ στην Ελλάδα το διάστημα 2011-2013. 

Σε συνέντευξη του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο κ. Μπάστιαν, που έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της διαγραφής ελληνικού χρέους, θεωρεί πως ήδη υπάρχουν ενδείξεις από τις Βρυξέλλες που συναινούν στην άποψη ότι η μορφή και η αποστολή της τρόικας θα αλλάξουν στο μέλλον.

Επισημαίνει, δε, την αναγκαιότητα να επανεξεταστεί ο ρόλος του ΔΝΤ από ευρωπαϊκή σκοπιά. Χαρακτηρίζει «παράδοξο» το να είναι το ΔΝΤ μέλος της τρόικας, που αφορά χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έπρεπε να ρυθμίζουν μεταξύ τους τα θέματα. 

Ο οικονομολόγος επισημαίνει ότι υποστηρίζει μια ευρωπαϊκή λύση και σημειώνει πως θα πρέπει πιθανόν άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί να μπορούν να ενταχθούν σε ένα άλλο σχήμα που δεν θα ονομάζεται πλέον τρόικα, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στο Λονδίνο.

Κατά την άποψή του, τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες θα πρέπει να υπάρξει επικέντρωση σε διαπραγμάτευση για το πώς θα είναι οι ευρωπαϊκές λύσεις και πώς μπορεί να αποδυναμωθεί η αποστολή του ΔΝΤ, καθώς δεν θα είναι δυνατός ένας πλήρης αποκλεισμός του.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει ενδιαφέρον το γεγονός πως από την ελληνική πλευρά έχει ζητηθεί η συμβολή της επενδυτικής τράπεζας «Λαζάρντ» που στο παρελθόν  έχει συμβουλέψει επιτυχώς άλλες χώρες ως προς τη δρομολόγηση μιας διαγραφής χρέους, μιας αναδιάρθρωσης χρέους,  και που, έχοντας διεθνές κύρος, μπορεί να ενισχύσει την οικονομική διπλωματία της Ελλάδας. Ακόμη, αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, σημειώνει ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης και τονίζει πως είναι σημαντικό να πέσουν οι τόνοι.