X

Βαρουφάκης στους FT: Δεν ζητάμε «κούρεμα» χρέους

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το χρέος εξηγεί ο Yπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στους Financial Times. Δεν θα ζητήσουμε κούρεμα, δηλώνει.

Ant1news



Τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα του χρέους παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης στους Financial Times, ξεκαθαρίζοντας πως η ελληνική πλευρά δεν ζητάει «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά την αντικατάστασή του με νέα ομόλογα που θα συνδέονται με την ανάπτυξη.

«Η νέα ριζοσπαστική κυβέρνηση της Ελλάδας αποκάλυψε την Δευτέρα προτάσεις για να βάλει τέλος στην διαμάχη με τους δανειστές της μέσω της ανταλλαγής υφιστάμενου χρέους με νέα ομόλογα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη, της επίτευξης ενός πρωτογενούς πλεονάσματος και της στόχευσης των πλούσιων φοροφυγάδων», αναφέρει το δημοσίευμα των FT.

Όπως αναφέρεται, ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο νέος υπουργός Οικονομικών, περιέγραψε το σχέδιο μετά από μια δραματική εβδομάδα, κατά την οποία οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ταρακούνησαν τους εταίρους της ευρωζώνης και αναζωπύρωσαν τους φόβους για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη στο Λονδίνο, ο Τζορζ Όζμπορν, ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, περιέγραψε την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη ως το «μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία», αναφέρουν οι FT και τονίζουν ότι σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, ο κ. Βαρουφάκης είπε στους Financial Times ότι η κυβέρνηση του δεν θα ζητήσει μία διαγραφή στην ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους των 315 δισ. ευρώ. Αντίθετα θα ζητήσει ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» για την ελάφρυνση του βάρους, συμπεριλαμβανομένων δύο νέων τύπων ομολόγων.



«Ο πρώτος τύπος, που θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη, θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, που χαρακτήρισε ως «ομόλογα αέναης διάρκειας», θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η πρόταση του για ανταλλαγή χρέους θα είναι μια μορφή «έξυπνης διαχείρισης του χρέους», η οποία θα αποφεύγει την χρήση όρων όπως «κούρεμα» χρέους, που είναι πολιτικά μη αποδεκτοί στη Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες ώρες γιατί ακούγεται στους φορολογούμενους ως μια άμεση ζημία.

«Αλλά υπάρχει έντονος σκεπτικισμός σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ειδικά στο Βερολίνο, για την ακραία πολιτική της νέας κυβέρνησης και των εκκλήσεων της να μπει τέλος στις πολιτικές λιτότητας», προστίθεται.

«Αυτό που θα έλεγα στους εταίρους μας είναι πως βάζουμε μαζί έναν συνδυασμό πρωτογενών πλεονασμάτων και μίας μεταρρυθμιστικής ατζέντας», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «θα έλεγα, βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας κάποια δημοσιονομικά περιθώρια για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια παραμορφωμένη παρά μια αναμορφωμένη Ελλάδα».

Η επίσκεψη του στο Λονδίνο ήταν μέρος μιας περιοδείας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έχει σαν στόχο να κερδίσει στήριξη για μια νέα προσέγγιση στην νέα ελληνική κρίση χρέους. Μετά την συνάντηση, ο κ. Όζμπορν τον προέτρεψε «να δράσει με υπευθυνότητα», προσθέτοντας πως είναι επίσης σημαντικό η ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση, τονίζεται στο δημοσίευμα.



Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η κυβέρνηση θα συντηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα - μετά τις πληρωμές των τόκων- στο 1% με 1,5% του ΑΕΠ, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πετύχει όλες τις δεσμεύσεις για δημόσιες δαπάνες με τις οποίες εξελέγη. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στοχεύσει στους εύπορους Έλληνες, που δεν έχουν πληρώσει το δίκαιο μερίδιό τους σε φόρους στα έξι χρόνια της οικονομικής ύφεσης. «Θέλουμε να βάλουμε ως προτεραιότητα το κεφάλι του ψαριού και μετά να πάμε προς την ουρά», σημείωσε.

Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός αναμένει δυσκολίες στην αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά υποσχέθηκε πως: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε. Αν μας αποτελειώσουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, θα είναι τιμή μας να πέσουμε στη μάχη για έναν καλό αγώνα».

Σε ερώτηση για αν πιστεύει πως οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχουν δίκιο που ανησυχούν για το σχέδιο της κυβέρνησης να επαναπροσλάβει χιλιάδες υπαλλήλους του δημοσίου, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «αν κοιτάξετε τι έχει συμβεί τα πέντε τελευταία χρόνια, θα δείτε ότι έχει γίνει μαζική συρρίκνωση στον δημόσιο τομέα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι αποτελεσματικό - είναι ένας Δημόσιος Εχθρός Νο 1, η ελληνική γραφειοκρατία».

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε την ευκαιρία «να χτυπήσουμε τη βολική σχέση ανάμεσα στα διαπλεκόμενα συμφέροντα στον δημόσιο τομέα και τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα, που λειτουργούν σαν βαρίδι για την δημιουργικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την ελευθερία και την δημοκρατία», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει να παρουσιάσει λεπτομερώς τις προτάσεις της στους Ευρωπαίους εταίρους πριν τα τέλη Φεβρουαρίου, σημειώνουν οι FT, αναφερόμενοι στο χρονοδιάγραμμα που έθεσε χθες στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών.

«Ό,τι κι αν πιστεύουν οι εταίροι μας για το ότι προερχόμαστε από την ριζοσπαστική αριστερά, αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα τις μεταρρυθμίσεις, με σοβαρότητα το να είμαστε καλοί Ευρωπαίοι και με σοβαρότητα το να ακούμε. Το μόνο πράγμα για το οποίο εμείς δεν θα υποχωρήσουμε, είναι η άποψή μας ότι το τρέχον ανεφάρμοστο πρόγραμμα (που έχουμε συμφωνήσει με τους πιστωτές) πρέπει να επανεξεταστεί από την αρχή», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενοι στην ευρωπαϊκή περιοδεία του, οι FT σημειώνουν ότι o κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η Ελλάδα ελπίζει να εξασφαλίσει ένα τετράμηνο «πρόγραμμα γέφυρα» που θα αρχίσει από τώρα μέχρι την 1η Ιουνίου, βάσει του οποίου η ΕΚΤ θα υποσχεθεί να κρατήσει «ζωντανό» το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους.

Αντί να ζητήσει τα 7 δισ. ευρώ σε βοήθεια που ήταν να καταβληθούν στην Ελλάδα πέρυσι, (...) , η κυβέρνηση θα ζητήσει μόνο 1,9 δισ. ευρώ - το ισοδύναμο, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, με τα κέρδη που κέρδισε η ΕΚΤ από τις αγορές των ελληνικών ομολόγων μετά τη διάσωση του 2010.

«Η εντολή που λάβαμε, μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε ένα μικρό πράγμα - Να μας δοθούν λίγες εβδομάδες για να προτείνουμε τις δικές μας ιδέες στην ΕΚΤ, τους εταίρους στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ», είπε ο υπουργός Οικονομικών και εξήγησε ότι «η άποψη ότι οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις έβαλαν τις υπογραφές τους σε προγράμματα που δεν έχουν αποδώσει, και ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε αυτή την γραμμή απαρέγκλιτα, είναι μία πρόκληση για τη δημοκρατία».

Στη Βρετανία, ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση σήμερα με 100 στελέχη εταιρειών, τραπεζίτες, χρηματιστές και επενδυτές στο Σίτι του Λονδίνου, ενώ μιλώντας νωρίτερα στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 News εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει σύντομα μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους.

Η ανταπόκριση του Ισαάκ Καριπίδη για τον ΑΝΤ1: