X

WP: Για το καλό της Ευρώπης η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία

«Μια συμφωνία που η Ευρώπη δεν μπορεί να αρνηθεί» όπως επισημαίνει και η εφημερίδα The New York Times.

Ant1news


Με την εκλογή του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ο ελληνικός λαός προσφέρει ελπίδα στην Ευρώπη, γράφει η εφημερίδα Washington Post .

Πρόκειται για την ευκαιρία της Ευρώπης στην καταστροφική λιτότητα η οποία βύθισε τον Νότο στην ύφεση και τον Βορρά στον αποπληθωρισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ένα ‘New Deal’ όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη τονίζει η WP. 

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το ερώτημα είναι εάν η υπόλοιπη Ευρώπη θα επιδείξει πολιτική ικανότητα ή θα καταδικάσει τους λαούς της Ευρώπης σε μια πολυετή εξαθλίωση. Οι αρχικές αντιδράσεις της Γερμανίας και των Βρυξελλών επιλέγουν την εξαθλίωση. Τώρα είναι η ώρα για την κυβέρνηση Ομπάμα, τους προοδευτικούς του Κογκρέσου και όλης της χώρας, να ενώσουν τις φωνές σε ένα ηχηρό κάλεσμα για να σωθεί η Ευρώπη από την τρέλα της. 

Την ανάγκη μιας συμφωνίας, «που η Ευρώπη δεν μπορεί να αρνηθεί» υπογραμμίζουν και οι New York Times. 

Να αναλάβουν ηγετικό ρόλο καλεί  η NWT τον Μάριο Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να αποφευχθεί «η σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με την τρόικα» που «ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία ή απώλεια της πρόσβασης στη ρευστότητα των τραπεζών και να προκαλέσει ακόμη χειρότερα δεινά στους Έλληνες πολίτες».    

Η εφημερίδα προτείνει ως εναλλακτική λύση η ΕΚΤ και το ΔΝΤ  να ανταλλάξουν το ελληνικό χρέος που κατέχουν, ύψους 52 δισ. ευρώ, με άτοκα ομόλογα που θα αποπληρωθούν όταν η ελληνική οικονομία θα κινείται εντός τροχιάς. 

Αυτά τα αποκαλούμενα ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου θα έχουν την ίδια ονομαστική αξία όπως το τρέχον ελληνικό χρέος αλλά δεν θα επιβάλουν τις πληρωμές των τόκων στην Ελλάδα που αγωνίζεται να ανακάμψει. Πιο σημαντικό, οι υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους δεν θα πρέπει να αρχίσουν μέχρι η οικονομία της Ελλάδας να δείξει σημάδια ζωής. Λογικοί στόχοι θα ήταν η επιστροφή στην υγιή ανάπτυξη, το ποσοστό ανεργίας να μειωθεί κάτω από το 12% καθώς και η μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ που έχει συνθλιβεί με μια αναλογία σε ένα βιώσιμο 40% (το οποίο είναι πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα). 

Η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να αγοράσει το χρέος που κατέχει σήμερα η Γαλλία, η Γερμανία και άλλοι μεγάλοι πιστωτές της Ε.Ε. ώστε η Ελλάδα να έχει την ίδια αντιμετώπιση σε όλους τους τομείς. Μια συμφωνία ανταλλαγής χρέους θα συμβάδιζε με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η οποία σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα σε όλη την Ευρώπη, να βάλει περισσότερα χρήματα στην κυκλοφορία και να ωθήσει σε ένα άλμα την στάσιμη οικονομία. 

Η τρόικα, σύμφωνα με τους NYT, πρέπει επίσης να προσαρμοστεί αναφορικά με τους φορολογικούς όρους του ελληνικού προγράμματος διάσωσης. Ορισμένοι από τους όρους του δανείου που επιβάλλονται, όπως οι σημαντικές βελτιώσεις στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων ώστε να καλυφθούν τα κενά και να καταπολεμηθεί η διαφθορά, αποτελούν ένα σκληρό φάρμακο, αλλά καλό για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα. Ενώ οι πιστωτές θα πρέπει να εμμένουν στις θέσεις τους σε αυτό το είδος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η προσέγγιση τύπου slash-and-burn θα πρέπει να σταματήσει. 

Κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις, ιδιαίτερα οι επενδύσεις στην Υγεία και την Παιδεία. Τα μέτρα λιτότητας που κόβουν τα βασικά δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας, όχι μόνο προκαλούν εκτεταμένες στερήσεις αλλά μπορεί επίσης να καταστρέψουν κάθε ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη. 

Ένας άλλος ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής ανάπτυξης είναι η καταναλωτική ζήτηση: Όταν οι μισθοί μειώνονται κατακόρυφα και ανεβαίνει στα ύψη η ανεργία, η οικονομία εισέρχεται σε ένα σπιράλ θανάτου της συρρίκνωσης της ζήτησης. 

Όπως και η Γερμανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι και η Ελλάδα είναι πνιγμένη από τις υποχρεώσεις προς τους ξένους πιστωτές. 

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα λιτότητας και τις υποχρεώσεις αποπληρωμής, η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να πάρει στα χέρια της την οικονομία της και να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Ωστόσο, αν ο κ. Ντράγκι και η κ. Λαγκάρντ αναλάβουν ηγετικό ρόλο και συναντήσουν τον κ. Τσίπρα στα μισά του δρόμου, υπάρχει η δυνατότητα να βγουν όλοι κερδισμένοι. Με λογικούς όρους αποπληρωμής για την Ελλάδα, που να συνδέονται με μια πραγματική ανάκαμψη, θα μπορούσε να σταματήσει η ανθρώπινη δυστυχία και να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη με μακροχρόνια οφέλη που θα ευνοήσουν ολόκληρη την ευρωζώνη καταλήγουν οι New York Times. 

Τις ελληνικές προτάσεις για ανταλλαγή ομολόγων αναδεικνύει και το δίκτυο CNBC . Εκφράζει, όμως, επιφυλάξεις εάν η τρόικα δεχθεί τις προτάσεις και  φιλοξενεί εκτιμήσεις αναλυτών που προειδοποιούν για δύσκολες διαπραγματεύσεις. 

Ο Μ. Marcunsen  της Societe Generale,  εκτιμά πως «ένα είδος ελάφρυνσης χρέους για την  Ελλάδα σημαίνει περαιτέρω παράταση της ωρίμανσης και προσπάθεια να μειωθεί το ήδη χαμηλό επιτόκιο. Υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες ως προς με το χρέος, και μένει κανείς με μεγάλο απόθεμα χρέους". 

Επίσης, υπάρχει το πρόβλημα "παντρέματος" της οικονομικής φιλοσοφίας του ΣΥΡΙΖΑ - που επικεντρώνεται  στην ανατροπή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων - και αυτής των δανειστών, συνεχίζει το CNBC  επικαλούμενο την κατηγορηματική άρνηση της Γερμανίας στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλά και την «αντίσταση» της  ΕΚΤ στο αίτημα του Γιάννη  Βαρουφάκη για γέφυρα χρηματοδότησης. 

Είτε η ΕΚΤ παράσχει στήριξη είτε όχι, οι δανειστές γνωρίζουν πως ό, τι αποφασίσει για την Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ευρύτερες συνέπειες σε χώρες της ευρωζώνης που έλαβαν βοήθεια όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία υπογραμμίζει το αμερικανικό δίκτυο. 

Επισημαίνει, τέλος, πως εκφράζονται ανησυχίες ότι μία αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους θα συνιστούσε ανησυχητικό προηγούμενο για άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως δηλώνει ο  FrancescoCastelli, αναλυτής της Method Investments & Advisory.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο ηθικός κίνδυνος. Αν η Ελλάδα επιτύχει μεγάλη μείωση χρέους, τότε η Ισπανία και οι Podemos θα πουν επίσης: "Θέλουμε μείωση 50%", δήλωσε ο F. Castelli στο δίκτυο, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση καθώς δεν έχει χρήματα, ούτε ανάπτυξη.