X

Αιφνιδιασμός από την ΕΚΤ: Σταματά να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα

Παύει η εξαίρεση αποδοχής των ομολόγων μας ως ενεχύρων για την χορήγηση φθηνού ρευστού στην οικονομία. Δεν υπάρχει επίπτωση στην ρευστότητα, λέει η ΤτΕ.

Ant1news

Ασφυκτικές γίνονται πλέον οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά το πρόγραμμα στήριξης, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρα τα ελληνικά ομολόγα αρχής γενομένης από την 11η Φεβρουαρίου.

Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι η απόφαση βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να προεξοφληθεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημαίνει πρακτικά πως οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτούνται μόνο μέσω του μηχανισμού για την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA).

Σύμφωνα με πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος, από την απόφαση αυτή δεν υπάρχει καμία επίπτωση στη ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Ουσιαστικά, ο δανεισμός από την ΕΚΤ θα αντικατασταθεί από χρηματοδότηση μέσω του ELA, η οποία είναι ακριβότερη κατά 1,50%.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρει:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να άρει την εξαίρεση (waiver) για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος.

Η απόφαση δεν έχει επιπτώσεις για την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τις τράπεζες, για τις τράπεζες που δεν έχουν επαρκή collateral, μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω του ELA, εντός των προβλεπόμενων κανονισμών του ευρωσυστήματος.

Τα εν λόγω αξιόγραφα θα πάψουν να γίνεται αποδεκτά ως collateral με την λήξη της τρέχουσας πράξης αναχρηματοδότησης (11 Φεβρουαρίου 2015).

ΕΚΤ: Διαπραγματευτείτε με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να «διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο» προκειμένου να διασφαλίσει «την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της Ελλάδας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγή από την ΕΚΤ σήμερα, μετά την επίσκεψη στην Φρανκφούρτη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης «ο πρόεδρος διευκρίνισε την εντολή της ΕΚΤ και άσκησε πιέσεις στη νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο με το Eurogroup με στόχο να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την ΕΚΤ.

Ο Μάριο Ντράγκι υπενθύμισε επιπλέον στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τους αυστηρούς κανονισμούς που περιβάλουν την υποστήριξη που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, μια στήριξη που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας. Μία συνέχιση του προγράμματος, που ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, προϋποθέτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και μία συμφωνία με τους εταίρους της Ευρωζώνης.

Εάν η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές αυτό συμβαίνει διότι οι ελληνικές τράπεζες αγοράζουν κρατικά ομόλογα. Η ΕΚΤ δέχεται να παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν στην αγορά αυτή υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα ακολουθεί το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας υπό την τρόικα των πιστωτών- Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.