X

Pigasse: Υπάρχουν συγκεκριμένοι σταθμοί στη διαπραγμάτευση

«Σε μία διαπραγμάτευση ο καθένας δείχνει στην αρχή μία κάπως πιο σκληρή στάση», δηλώνει ο επικεφαλής της Lazard, ο  σύμβουλος της Αθήνας για το χρέος.

Ant1news


«Είμαστε σε μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή, μία στιγμή διαπραγμάτευσης. Αυτή η διαπραγμάτευση ξεκίνησε. Υπάρχουν συγκεκριμένοι σταθμοί. Όπως το έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου. Μία ημερομηνία που δεν είναι πραγματική διορία, όπως το πραγματικό τέλος του προγράμματος της τρόικας στις 28 Φεβρουαρίου», δήλωσε, στη γαλλική τηλεόραση, ο Matthieu Pigasse, ο επικεφαλής το Οίκου Lazard, που έχει αναλάβει σύμβουλος της  κυβέρνησης Τσίπρα για το χρέος.

Ο Pigasse,  υπογράμμισε πως δεν ανησυχεί που «σε μία διαπραγμάτευση όπως αυτή ο καθένας δείχνει στην αρχή μία κάπως πιο σκληρή στάση»  επισημαίνοντας,  ταυτόχρονα,  ότι  «αυτό που αποκαλείται αυθάδεια ή για άλλους, αδίκως,  υπεροψία, είναι μία αντίδραση περηφάνιας εκ μέρους μίας κυβέρνησης και ενός λαού. Η κυβέρνηση εκλέχθηκε από έναν λαό που ταπεινώθηκε και για εμένα είναι το αντίθετο, συμπεριφορά αξιοπρέπειας».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Lazard, χαρακτήρισε «κοινωνικά και πολιτικά θεμιτό» το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος,.

«Αυτό που λέει ο Αλέξης Τσίπρας είναι θεμελιώδες: Ίσως δεν το υπογραμμίσαμε αρκετά.  Λέει, “κάναμε μία προσπάθεια”, αυτή η προσπάθεια είναι μείωση του ελλείμματος. Εάν αφαιρέσουμε τα επιτόκια του χρέους αυτό λέγεται πρωτογενές πλεόνασμα. Υπάρχει πλεόνασμα και  το μόνο που ζητάει είναι να διατηρήσει μία αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα, και να αφιερώσει ένα μέρος του όχι  για την εξόφληση του χρέους – ίσως αυτό να γίνει αργότερα – αλλά για τη στήριξη του ελληνικού λαού. Κατ’ εμέ, είναι ένα αίτημα κοινωνικά και πολιτικά θεμιτό», τόνισε ο  Matthieu Pigasse