X

Τσίπρας σε Ντράγκι: Δεν υποχωρώ με τέτοιες τακτικές

Οργισμένο τηλεφώνημα κι από τον Βαρουφάκη προς τον κεντρικό τραπεζίτη.

Ant1news

Δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στον Κυριακάτικο Τύπο, αποκαλύπτουν δραματικές επικοινωνίες ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μετά την απόφαση του τελευταίου να μην  δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα.

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε το βράδυ της Τετάρτης με τον κ. Σουλτς και του ανακοίνωσε «Δεν υποχωρώ με τέτοιες τακτικές». Στην Αθήνα είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι η Μέρκελ πιέζει αφόρητα τον Ντράγκι να λάβει τις τελευταίες αποφάσεις για την ΕΚΤ, φοβούμενη μήπως δημιουργηθεί «μέτωπο» των χωρών του νότου, απέναντι στην πολιτική της Γερμανίας.

«Είναι απαράδεκτος εκβιασμός, παρότι γνωρίζω ότι σας ασκούνται πιέσεις και δέχεστε τηλεφωνήματα», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντράγκι, όπως αναφέρεται στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News».

Το οργισμένο τηλεφώνημα Βαρουφάκη

Ακόμα πιο σκληρός απέναντι στον κεντρικό τραπεζίτη ήταν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Θα πρέπει να θυμίσουμε πως πριν την απόφαση της ΕΚΤ για τα Ελληνικά ομόλογα είχε προηγηθεί συνάντηση των δυο αντρών, χωρίς ο Μάριο Ντράγκι να ενημερώσει τον Έλληνα υπουργό για τις προθέσεις του.

«Είναι μια μαύρη στιγμή στην ιστορία σας. Δεν είναι στάση κεντρικής τράπεζας αυτή. Πρόκειται για ωμό εκβιασμό», φέρεται να είπε σε αυστηρό ύφος ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης

Στο κυβερνητικό συμβούλιο που έγινε την αμέσως επόμενη μέρα, αποφασίστηκε να υιοθετηθούν τρεις κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις:

-Τέλος στα μνημόνια και τα προγράμματα αξιολόγησης.

-Άμεση διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και όχι παραπομπή του προβλήματος στο μέλλον.

-Πραγματοποίηση συμφωνίας για ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα διασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου μέχρι την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με τους εταίρους.