X

Αυτή θα είναι η ελληνική πρόταση στο Eurogroup της Τετάρτης

Σε 4 άξονες θα είναι το σχέδιο που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της Τετάρτης. Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές.

Ant1news

Σε τέσσερα μέρη διακρίνεται η πρόταση που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της Τετάρτης με βασικό στόχο την εξασφάλιση μιας μεταβατικής περιόδου έως την 1η Σεπτεμβρίου, χρονικό ορίζοντα στον οποίο εκτιμάται ότι θα μπορέσει να οικοδομηθεί το νέο συμβόλαιο με τους εταίρους.

Περιγράφοντας αυτούς τους τέσσερις άξονες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν σήμερα ότι αφορούν:

1) Πρόγραμμα - «γέφυρα» έως τον Σεπτέμβριο στο οποίο θα αποτυπώνεται το 70% των δεσμεύσεων του MoU, με το υπόλοιπο 30%, είτε να φεύγουν είτε να αντικαθίστανται με δέκα μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

2) Επαναπροσδιορισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από φέτος. Η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015, θεωρώντας ότι αυτά τα επίπεδα είναι «εξωφρενικά» και εκτός πραγματικότητας. Ο πήχης, το ανώτατο ύψος του μπαίνει για φέτος στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως συνέβη και το 2014.

3) Μπαίνει στο τραπέζι το θέμα του χρέους για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με ένα μενού από swaps.

4) Λαμβάνονται μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα επιδιώκει την αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Στο μεσοδιάστημα το χρηματοδοτικό κενό καλύπτεται και με εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης η ελληνική πλευρά, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου θα προσέλθει επιμένοντας στην άμεση εκταμίευση του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων της ΕΚΤ και αύξηση του στοκ των εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά ζητά ο ELA να είναι «ελαστικός» ανάλογα με τις ανάγκες.

Το κείμενο που θα δώσουμε, αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ δεν θα έχει τίποτα το ριζοσπαστικό. Θα είναι ένα κείμενο που θα μοιάζει σαν να κατατέθηκε από ένα «δικηγόρο πτώχευσης» της Νέας Υόρκης.

Οι ίδιοι κύκλοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για την τελική συμφωνία λέγοντας πως προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις με ανοικτό μυαλό, τονίζοντας όμως ότι σε κάποιες κόκκινες γραμμές, όπως αυτή της λιτότητας και της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω.

Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι δεν υπάρχει μπλόφα και ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσει κανείς αξιοπιστία. Όπως έλεγαν υπάρχει ένα συμβόλαιο και το κράτος έχει συνέχεια, από την άλλη όμως εκλεχθήκαμε για να το αμφισβητήσουμε, τόνιζαν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ. 

Σύμφωνα με τους κύκλους του ΥΠΟΙΚ, η διαπραγμάτευση συνεχίζετε έως ότου υπάρχει σταδιακή προσέγγιση, το ερώτημα, ωστόσο είναι που τραβάς την κόκκινη γραμμή. 

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι η ανθρωπιστική κρίση, η θεματική μείωση στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% από 3%, η εξυγίανση τραπεζών από ΤΧΣ και για εκκαθάριση κόκκινων δανείων και η πρόταση για γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα.

Δεν εκλεχτήκαμε για να αυτοτροφοδοτήσουμε εμείς μία κρίση, τόνιζαν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ και ξεκαθάριζαν πως η ρήξη δεν θα γίνει από την ελληνική κυβέρνηση. Θα κάνουμε αυτά που ζητούν αλλά θέλουμε χρόνο για να διαπραγματευτούμε, σημείωναν ακόμα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τα περιθώρια είναι τόσο σφιχτά που μπορεί να συμβεί το ατύχημα από ανοησία. Αν δεν κλείσουμε τώρα την διαπραγμάτευση δεν θα αντέξει η ελληνική οικονομία, σημείωναν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ. 

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η συμφωνία «γέφυρα» θα διαρκέσει μέχρι τέλος Αυγούστου, με αντικατάσταση του 1/3 των τοξικών δεσμεύσεων του μνημονίου. Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα προτείνει 10 μεταρρυθμίσεις με την βοήθεια του ΟΟΣΑ, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα είναι 3% φέτος αλλά 1,49% το πολύ. 

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διαμήνυαν ότι αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά είναι μια δήλωση από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ότι σταθεροποιούμαστε. Όπως υποστήριζαν αυτό θα έδινε ανάσα. Μάλιστα ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι όταν οι συνομιλίες γίνονται με το ΔΝΤ η μια πλευρά καταλαβαίνει την άλλη. Το ΔΝΤ θα μας στηρίξει, υποστήριζαν.

Αν δεν υπάρξει μία δημοκρατική και λελογισμένη αντιμετώπιση θα το τινάξουμε στον αέρα, ανέφεραν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ επικαλούμενοι δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου, ενώ τόνιζαν πως «θα κάνουμε τούμπες για μία λύση αλλά δε θα ξεφτιλιστούμε».