X

Η Κυβέρνηση θέλει νέο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων με τον ΟΟΣΑ αλλά… ο Οργανισμός επιμένει

Ο ΟΟΣΑ βάζει... «εμπόδια» στην προσπάθεια της Αθήνας να προσπεράσει τις επώδυνες αλλαγές στην αγορά εργασίας και στο Δημόσιο.

Ant1news


Του Νίκου Ρογκάκου 

Μπορεί ο ΓΓ του ΟΣΣΑ, Άνχελ Γκουρία, να φθάνει αύριο στην Αθήνα από την Άγκυρα, για συνομιλίες, ώστε να προσφέρει τα υπηρεσίες του για την σύνταξη των 10 προτάσεων της Αθήνας προς τους εταίρους, όμως έκθεση του ΟΟΣΑ, επιμένει ότι «η Ελλάδα πρέπει να εμμείνει και να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν». 

Την ώρα που ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «έριχνε στα σκουπίδια» τις έως τώρα μεταρρυθμίσεις, μέσω tool kit, που προώθησε η προηγούμενη Κυβέρνηση (απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων, των φαρμακείων, της πώλησης φρέσκου γάλακτος κ.ά.) ο ΟΟΣΑ στην Έκθεση του για τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας (Going for Growth), βάζει εμπόδια στην προσπάθεια της Αθήνας να προσπεράσει τις επώδυνες αλλαγές στην αγορά εργασίας και στο Δημόσιο. 

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ επιμένει ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση εστιάζοντας μάλιστα στην αγορά εργασίας. 

Ο Διεθνής Οργανισμός υπεραμύνεται, μάλιστα, των αλλαγών που έγιναν στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών- όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές- συστήνοντας την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, που ξεκίνησαν σε σιδηροδρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια. 

Όμως, Ο ΟΟΣΑ επιμένει και στο γεγονός πως πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία αξιολόγησης στο πεδίο της εκπαίδευσης, όπως επίσης στο Δημόσιο, όπου πρέπει να τεθούν προσωπικοί στόχοι. 

Προτείνεται η ενίσχυση των ενεργητικών προγραμμάτων και η αξιολόγησή τους, η ταχεία αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, η έγκαιρη εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για το κατώτατο εισόδημα και, αντλώντας τα αναγκαία διδάγματα, η καθιέρωση ενός πλήρους κλίμακας προγράμματος εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος. 

«Μειώστε τα θεσμοθετημένα εμπόδια στον ανταγωνισμό». Τα γραφειοκρατικά βάρη που παραμένουν στη λειτουργία των επιχειρήσεων και ο ασθενής ανταγωνισμός εμποδίζουν την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Συνιστά συγκεκριμένα την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και τη μείωση των διοικητικών βαρών στις εξαγωγές, τον συντονισμό και την υλοποίηση του νόμου που ανοίγει τα κλειστά επαγγέλματα και την ταχεία υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. 

«Αυξήστε την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος». Συνιστάται ειδικότερα η αύξηση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού συστήματος και η βελτίωση της αποδοτικότητας των ελέγχων.

 

Το βράδυ της Τρίτης ο Άνχελ Γκουρία θα δειπνήσει με τον υπουργό Οικονομικών και την Τετάρτη το πρωί, την ημέρα της διεξαγωγής του σημαντικού για την Ελλάδα  Eurogroup, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ θα έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.