X

Σκληρή «μάχη» στο Eurogroup με στόχο την συμφωνία στις 16 του μήνα

Η ελληνική πλευρά θέλει να πείσει τους εταίρους για τις θέσεις της και να καλλιεργήσει το έδαφος,ώστε στο επόμενο Eurogroup, την Δευτέρα, να επέλθει συμφωνία.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Στην πρώτη από τις τρεις συνολικά μάχες (Eurogroup σήμερα, Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη και Eurogroup στις 16 του μήνα) μπαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών και αυτή δεν είναι άλλη από το να πείσει τους συναδέλφους του υπουργούς της Ευρωζώνης, ότι η παράταση του Προγράμματος-Γέφυρα είναι απαραίτητη ώστε να επέλθει τελική συμφωνία τον Σεπτέμβριο. 

Στόχος της ελληνικής πλευρά είναι να πείσει τους εταίρους για τις θέσεις της και να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, να επέλθει συμφωνία για αυτό το Πρόγραμμα-Γέφυρα. 

Πάντως, οι καλές προθέσεις και το θετικό πνεύμα συνεργασίας στο τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιούνκερ την Τρίτη, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, δεν προεξοφλεί  την αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  εμφανίστηκε απειλητικός χθες, δηλώνοντας ότι αν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε όλα τελειώνουν (then that’s it). 

Ακόμη ο γερμανός υπουργός τόνισε ότι θέλει να ακούσει κάτι «δεσμευτικό από την Αθήνα» και χαρακτήρισε «ψευδή» τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σχέδιο νέου 6μηνου προγράμματος από την Κομισιόν.

Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αποδοκίμασε τη διαρροή πληροφοριών από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών που ανέφεραν ότι συζητείται ανεπισήμως ένα 6μηνο πρόγραμμα-γέφυρα σε άτυπες επαφές με την Κομισιόν. 

Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης προσέρχεται στο Eurogroup με κοστολογημένες προτάσεις, την ώρα μάλιστα που απορρίπτει το 30% των μέτρων του μνημονίου. Η Κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει δεκτή  η συμβιβαστική φόρμουλα της «διπλής ονομασίας» για το μεταβατικό πρόγραμμα το οποίο θα θεωρηθεί τεχνική παράταση από το Eurogroup.