X

«Το πρόγραμμα δεν είναι η Βίβλος, μπορούν να γίνουν αλλαγές»

Αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε ότι οι τεχνικές συζητήσεις που ξεκινάνε σήμερα ίσως οδηγήσουν στη δημιουργία ενός νέου προγράμματος.

Ant1news



Σαφές μήνυμα ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα της Ελλάδας έστειλε κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις είναι πιθανό να προετοιμάσουν το έδαφος για ένα νέο πρόγραμμα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε πως η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση εφόσον υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα. Όπως είπε, για να παραταθεί το πρόγραμμα πρέπει να το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική πλευρά δεν το κάνει, επομένως, ανέφερε, μπορούμε να πούμε ότι οι τεχνικές συζητήσεις που ξεκινάνε σήμερα ίσως οδηγήσουν στη δημιουργία ενός νέου προγράμματος που θα το διαπραγματευτεί η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι από σήμερα ξεκινούν στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμικών αντιπροσώπων, σημειώνοντας ότι στις συζητήσεις αυτές εμπλέκονται και οι τρεις θεσμοί, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μέσα από αυτές τις τεχνικές συζητήσεις και μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας θα καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης και τα σημεία απόκλισης των δύο πλευρών, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να συζητήσουμε για τη γεφύρωση των διαφορών, όπως είπε.

Όταν ρωτήθηκε για το τι μπορεί να αλλάξει στο ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε ότι φυσικά το πρόγραμμα δεν είναι η Βίβλος, μπορούν να γίνουν αλλαγές. Αυτό γινόταν κάθε φορά και στις άλλες χώρες που είχαν πρόγραμμα κατά τη διαδικασία των αξιολογήσεων, σημείωσε και τόνισε πως αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν για την Ελλάδα, όμως, πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος παραμένει το ίδιο.

Ανέφερε, δε, ότι τις δύο τελευταίες ημέρες έγινε μία πολύ καλή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο γιατί υπάρχει αμοιβαία κατανόηση για το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» των δύο πλευρών.

Τέλος όταν ρωτήθηκε για το πώς θα ονομάζεται στο εξής η τρόικα, είπε πως δεν υπάρχει καμία δέσμευση. Η λέξη είναι απλά συμβολική και μάλλον αυτό ενοχλεί, ανέφερε. Άλλωστε, όπως είπε, στη συνθήκη του ESM, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, η τρόικα δεν υπάρχει.