X

Commerzbank: Στο 50% οι πιθανότητες για Grexit

Τρία σενάρια που σχετίζονται με πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ  αναφέρει και το ινστιτούτο Ντελόρ.

Ant1news

Το 50% αγγίζουν οι πιθανότητες για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Commerzbank που δημοσιεύει η εφημερίδα Handelsblatt.

«Την τελευταία εβδομάδα το ρίσκο ενός Grexit άγγιζε το 25%, τώρα οδηγούμαστε σε ένα ποσοστό του 50%», σχολιάζει το άρθρο.

Η Commerzbank αναφέρει πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης να καταρρεύσουν και η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ (πιθανότητα 50%).

Και το ινστιτούτο Ντελόρ αναφέρεται στην πιθανότητα Grexit . Με άρθρο του υπο την τίτλο «Grexit; Προσοχή στις απότομες κλίσεις» διερωτάται κατά πόσον θα ήταν εφικτό ένα Grexit από νομικής, οικονομικής και πολιτικής άποψης.


Τα τρία σενάρια που αναφέρονται είναι τα εξής:


1. Η Ελλάδα «πηδάει» από μόνη της: Υπό την πίεση να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της, η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να χρησιμοποιήσει ένα νέο παράλληλο νόμισμα.


2. Η Ευρωομάδα και η ΕΚΤ αποφασίζουν να πιέσουν την Ελλάδα να βγει περιορίζοντας την πρόσβαση στη ρευστότητα. Ως αποτέλεσμα αυτού την αναγκάζουν να εισαγάγει ένα παράλληλο νόμισμα.


3. Grexit από ατύχημα: Η μικροπολιτική και από τις δύο πλευρές οδηγεί σε έναν τραπεζικό πανικό και δεν αφήνει καμία βραχυπρόθεσμη εναλλακτική λύση από την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος.