X

Εστάλη το ελληνικό αίτημα για παράταση

Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ  παρέλαβε το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Ant1news


Εστάλη το ελληνικό αίτημα για παράταση στον πρόεδρο του Eurogroup από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών.

Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ έλαβε το αίτημα της Ελλάδας και λίγο αργότερα ανακοίνωσε μέσω Twitter τη συνεδρίαση του Eurogroup αύριο Παρασκευή στις 16.00 (ώρα Ελλάδος).

Η ελληνική πλευρά εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα βρθεί κοινός τόπος για αμοιβαία επωφελή λύση. Ο κ.Βαρουφάκης μάλιστα δήλωσε χθες ότι η πρόταση θα είναι γραμμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιούνται όλες οι πλευρές.

Την αισιοδοξία της όμως, δεν συμμερίζεται η ευρωπαϊκή πλευρά, καθώς το κλίμα στις Βρυξέλλες βάρυνε χθες μετά τις εξαγγελίες της Αθήνας για αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αφού πρόκειται για μία μονομερή κίνηση από την Ελλάδα, η οποία όμως «πάει πίσω» την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου. Επιπλέον, ενόχληση φαίνεται ότι προκλήθηκε και από τη δημοσίευση των προτάσεων Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ από το ελληνικό ΥΠΟΙΚ. «Δεν θα πρέπει κανείς να προσπαθεί να διαχωρίσει τους θεσμούς, είναι ξεκάθαρο ότι η στάση είναι κοινή», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενώ ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι εργάζεται από κοινού με τον κ.Ντάισελμπλουμ για να επιτευχθεί παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και να γεφυρωθεί ο χρόνος μέχρι το καλοκαίρι.

Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «η αλληλεγγύη δεν πρέπει να είναι μονόδρομος» τονίζοντας ότι η Γερμανία έχει σταθεί πολλές φορές στο πλευρό της χώρας μας. Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, είπε ότι «τα περιθώρια για ελιγμούς στο ελληνικό πρόγραμμα είναι στενά», ενώ συμπλήρωσε ότι θα βρεθεί λύση.

Οι κόκκινες γραμμές των Ευρωπαίων τέθηκαν για ακόμα μία φορά χθες. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκανε σαφές ότι για να λάβει η Ελλάδα τα 7 δις της τελευταίας δόσης πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι μπορεί να δοθεί επέκταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα.

Εκπρόσωπος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, δήλωσε ότι «δεν είναι αποδεκτή και δεν πρόκειται γίνει αποδεκτή μία παράταση χωρίς την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, τα δύο αυτά πράγματα είναι αδιαχώριστα». Στην ίδια γραμμή ήταν και η δήλωση που είχε κάνει ο ίδιος ο Σόιμπλε την Τρίτη ότι «πρέπει να δούμε κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό. Αυτό δεν το είχαμε την περασμένη Τετάρτη, δεν το είχαμε χθες, δεν το είχαμε ούτε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου με τους τρεις θεσμούς που πάντα αποκαλούσαμε τρόικα».