X

Βαρουφάκης: Ελπίζω πως στο τέλος θα βγει λευκός καπνός

Για ζήτημα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας έκανε λόγο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Συγκρατημένη αισιοδοξία από Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί.

Ant1news

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά την προσέλευσή του. Ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως η Κυβέρνηση διένυσε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής που τη χώριζε από τους Ευρωπαίους εταίρους της σε αυτήν τη διαπραγμάτευση και πως απομένει μόλις το 1/5 αυτής για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Η δήλωση του κ. Βαρουφάκη προς τους δημοσιογράφους ήταν η εξής: 

«Ελπίζω ειλικρινά πως θα υπάρξει συμφωνία και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μία. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε απλά το έξτρα μίλι, αλλά τα έξτρα 10 μίλια, και τώρα περιμένω οι εταίροι μας να μας συναντήσουν όχι στα μισά της διαδρομής, αλλά στο 1/5 αυτής. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα ακολουθήσει μία εποικοδομητική συζήτηση και ελπίζω πως στο τέλος θα δούμε λευκό καπνό. Σας ευχαριστώ».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κράτησε χαμηλούς τόνους, λέγοντας πως είναι ζήτημα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στην Ευρωζώνη.

«Πρόκειται για την ανάγκη να μπορούμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον και να μπορούμε να ενισχύσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στο μέλλον αυτής της ευρωπαϊκής ενοποίησης για τους λαούς όλων των χωρών της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Το  αποψινό Eurogroup είναι αρκετά περίπλοκο, αλλά υπάρχει κάποια αισιοδοξία, ανέφερε ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες.

«Το αποψινό Eurogroup είναι αρκετά περίπλοκο. Βρίσκομαι σε συνομιλία με τους βασικούς παράγοντες για να βρεθεί λύση, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Υπάρχει κάποια αισιοδοξία, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο. Ελπίζω να είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω το αποτέλεσμα σε μερικές ώρες», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Αναγκαία και εφικτή» ανέφερε ότι θεωρεί τη συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί. Όπως είπε ο Γάλλος Επίτροπος, από την περασμένη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και με την Επιτροπή και έχει επιτευχθεί πρόοδος.

Βέβαια, πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί, υπάρχει ακόμα δρόμος, αλλά θα εργαστούμε εντατικά για να επιτύχουμε μια συμφωνία. «Μένει μόνο μία εβδομάδα ως τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα και είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση», συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί. Δεν θα είναι μια απλή συνεδρίαση, αλλά όλοι επιθυμούν τη λύση, πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως αξιωματούχος της ελληνικής αντιπροσωπείας μετέφερε πως το κλίμα που επικρατεί είναι τελείως διαφορετικό από το κατεξοχήν αρνητικό της περασμένης Δευτέρας. Υπάρχει αποφασιστικότητα και αισιοδοξία για λύση, ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα η άλλη πλευρά να επιδείξει την αναγκαία προσαρμογή στις θέσεις της. Σε μία τέτοια περίπτωση, εκτίμησε πως είναι πιθανό η συνεδρίαση να ολοκληρωθεί πιο σύντομα από ό,τι αναμενόταν.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί βρίσκονται σε διαρκή επαφή και υπάρχουν εναλλάξ συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Προς μία τηλεδιάσκεψη το Σαββατοκύριακο

Επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο της Ε.Ε., τον οποίο δεν κατονομάζει, το ειδησεογραφικό πρακτορείο MNI μεταδίδει πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καταβάλουν προσπάθειες για μία ανακοίνωση στην οποία θα τονίζεται πως «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις» ενώ παράλληλα «απομένει να διευθετηθούν τεχνικές λεπτομέρειες».

Στόχος, σύμφωνα με το MNI, είναι να ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη μέσα στο Σαββατοκύριακο για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Όσον αφορά στο κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο μεταδίδει πως οι κύριες αντιδράσεις στο ελληνικό αίτημα προέρχονται από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία.