X

Bloomberg: Η αληθινή μάχη της Ελλάδας ακόμη βρίσκεται μπροστά της

Τώρα ξεκινάει η αληθινή μάχη της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Bloomberg. Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Ant1news



Στραμμένο το βλέμμα τους στη Δευτέρα έχουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, περιμένοντας το επόμενο βήμα της Ελλάδας, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup.  

«Αυτό που αποτελούσε ανησυχία επί μήνες για την Ευρώπη, τώρα έγινε κουβάρι που πρέπει να ξεμπλέξει η Αθήνα», ανέφερε η ιταλική κρατική τηλεόραση. Στο ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος του ιταλικού δελτίου αναφέρθηκε στο ευχαριστήριο τηλεφώνημα του Τσίπρα στον Ρέντσι για τη βοήθεια του στο Eurogroup και υπογραμμίζει πως η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω στα αιτήματα των Ευρωπαίων.

«Η αληθινή μάχη της Ελλάδας ακόμη βρίσκεται μπροστά της», εκτιμά το αμερικανικό Bloomberg και επισημαίνει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την προσπάθεια να "πουλήσει" στο εσωτερικό την μεταβατική συμφωνία με τους εταίρους της ευρωζώνης για επέκταση της χρηματοδότησης διάσωσης αφού εξασφάλισε την αναβολή της προοπτικής για χρεοκοπία της χώρας». 

«H Ελλάδα κάνει αγώνα δρόμου για να συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να συμφωνήσει σε μια λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων ενόψει της αναθεώρησης από τους διεθνείς πιστωτές της την Δευτέρα, καθώς πέτυχε μια εύθραυστη συμφωνία για μια τετράμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης της», γράφει παράλληλα η Wall Street Journal.

Σε άρθρο του με τίτλο «Είναι ώρα ο Αλέξης Τσίπρας να παραμείνει ψύχραιμος» ο αρθρογράφος του Reuters Breakingviews, Hugo Dixon, τονίζει πως «ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός έχει διασχίσει τον Ρουβίκωνα ζητώντας παράταση του μισητού προγράμματος διάσωσης της χώρας, ενώ εγκατέλειψε πολλές προεκλογικές υποσχέσεις του. Ο Τσίπρας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει πλέον καμία στροφή προς τα πίσω. Αλλά μπορεί να πετύχει τη νίκη μέσα από την ήττα, αν προχωρήσει με σθένος σε ριζικές μεταρρυθμίσεις».

Η Daily Telegraph σε άρθρο της με τίτλο «Μην ξεγελιέστε από την ιδέα ότι το Grexit είναι αδύνατο να συμβεί τώρα», σχολιάζει ότι «το ευρώ είναι ένας παλιομοδίτικος γάμος, όπου το διαζύγιο δεν υφίσταται».

Την ίδια ώρα, η Deutsche Welle ρίχνει φως στις αντιδράσεις που υπήρξαν από τη συμφωνία τόσο εντός όσο και εκτός ελληνικών συνόρων. «Η παράταση του ελληνικού προγράμματος λαμβάνει ανάμεικτες αντιδράσεις στην Ευρώπη. Οι ευρωπαίοι ηγέτες και τα μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν με προβληματισμό στην τετράμηνη παράταση του δανείου που συμφωνήθηκε με την ομάδα των ξένων υπουργών. Η Αθήνα, επισημαίνουν πολλοί, έχει ακόμη υποσχέσεις να τηρήσει», αναφέρει το δημοσίευμα.

«To Eurogroup σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη θα αξιολογήσει τις ελληνικές προτάσεις.  Ο πρώην πρωθυπουργός Σαμαράς χαρακτήρισε σε δηλώσεις του τη συμφωνία χειρότερη της προηγούμενης», μετέδωσε η ισπανική κρατική τηλεόραση.

Εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί περνάνε από το μικροσκόπιο και το διάγγελμα του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προσπαθώντας να το ερμηνεύσουν. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει πως η χώρα του δεν θα «ασφυκτιά» πια αλλά ακόμη αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς συμφώνησε την τελευταία στιγμή στην παράταση του προγράμματος», σχολιάζει η Telegraph.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η γαλλική εφημερίδα «Les Echos». «Για την ελληνική κυβέρνηση, είναι δύσκολο να καταπιεί τη γλώσσα της. Το Σάββατο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι "κέρδισε μια μάχη" που επιτρέπει στη χώρα του "να αφήσει πίσω της τη λιτότητα, το μνημόνιο, την τρόικα». Θα το δούμε», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Βγήκε κερδισμένη η Ελλάδα από το μπρα ντε φερ; Όχι, σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο που μιλάει για επώδυνο συμβιβασμό. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τηλεοπτικό διάγγελμα προσπάθησε να εξωραΐσει την εικόνα», μετέδωσε η γαλλική κρατική τηλεόραση.