X

Αύριο τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την λίστα μεταρρυθμίσεων

Θέμα ωρών να σταλεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες. Ποιες ρυθμίσεις φαίνεται να απορρίπτει η Γερμανία.

Ant1news

Στην λίστα των  μεταρρυθμίσεων που θα σταλεί στις Βρυξέλλες θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τα εργασιακά, τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας, καθώς και για τις 100 δόσεις, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Η λίστα αναμένεται να σταλεί στους δανειστές μας μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα, όπως συμφωνήθηκε στην συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή, ωστόσο ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η λίστα να σταλεί τελικά αύριο το πρωί.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη και αφού θα έχει κατατεθεί από την ελληνική πλευρά η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, όπως ανέφεραν σήμερα κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συμπεριληφθούν στη λίστα δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί και αφορούν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε δηλώσεις του, επισήμανε ότι η λίστα περιλαμβάνει σειρά μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, τις οποίες θεωρεί απαραίτητες για να πάρει ανάσα η κοινωνία και να πατήσει στα πόδια της η οικονομία. "Σκοπός μας είναι μια αμοιβαία επωφελής λύση", είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, η ρύθμιση για τις 100 δόσεις και η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, φαίνεται ότι απορρίπτονται από τους εταίρους.

Λίγο νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέψευσε την πληροφορία ότι  η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στις Βρυξέλλες τον κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που της είχε ζητηθεί  . «Δεν έχουμε λάβει κατάλογο. Η χρονική διορία πλησιάζει» και «η Επιτροπή συζητά με τις ελληνικές αρχές», έγραψε στο Twitter η Μίνα Αντρέεβα.

Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες δεν θα υπάρξει «απόφαση» των θεσμών για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων παρά μόνο μια «πρώτη εκτίμηση» που θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών. Αυτοί με τη σειρά τους θα συνεδριάσουν το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα για να εξετάσουν τη λίστα αυτήν.

Κάθε σενάριο Grexit διαψεύδει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του, ενώ καταλογίζει στη νέα ελληνική κυβέρνηση, λάθη και στους Έλληνες ευθύνες για την κρίση. «Μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να είμαστε σε θέση να συνεννοηθούμε με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα σε ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης για την Ελλάδα. Θα εργαστώ μέρα-νύχτα ώστε να το πετύχουμε και μάλιστα με την απαιτούμενη κοινωνική ισορροπία. Είναι αυτονόητο ότι όλες οι υποχρεώσεις απέναντι στους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της Ελλάδας πρέπει αν τηρηθούν. Αυτό πρέπει να αποτελεί τη βάση για κάθε νέα συμφωνία», τονίζει ο κ. Γιούνκερ.

Από την πλευρά του,  ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό France 2, δήλωσε κατηγορηματικά: Απαγόρευσα ακόμα και την εξέταση ενός τέτοιου σχεδίου, δεν υπάρχει plan B (εξόδου της Ελλάδας από την νομισματική ένωση). Γενικά, όταν υπάρχει plan B, σημαίνει ότι δεν πιστεύουμε πια στο Plan Α.