X

Αυστηρό μήνυμα Ντράγκι για τα ελληνικά ομόλογα

Ανέβηκαν οι τόνοι στο ΕΚ σε διάλογο του Προέδρου της ΕΚΤ με τον Νότη Μαριά για τα ελληνικά ομόλογα. Ο Ντράγκι ζήτησε την τήρηση όλων των δεσμεύσεων.

Ant1news



Ένταση επικράτησε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε διάλογο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, με τον ευρωβουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότη Μαριά, σε συζήτηση που αφορούσε τη χώρα μας και τη συμφωνία για την επέκταση της δανειακής σύμβασης.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η συζήτηση έφθασε στο ζήτημα της επιστροφής στην Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ να διαμηνύει με αυστηρό ύφος στην Αθήνα ότι για κάτι τέτοιο υπάρχουν αυστηροί όροι.

Ο κ. Ντράγκι επεσήμανε με έμφαση ότι προϋπόθεση για να απελευθερωθούν τα περίπου 2 δισ. ευρώ  για τα οποία γίνεται λόγος, είναι η τήρηση όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης από τους εταίρους.

Επιπλέον, σημείωσε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που συνδέονται με το πρόγραμμα, τότε η ΕΚΤ θα επαναφέρει την εξαίρεση που ίσχυε μέχρι πρότινος στην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο.

Ο κ. Ντράγκι εξήγησε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να καταργήσει την εξαίρεση που ίσχυε για τα ελληνικά ομόλογα και να μην αποδέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα, επειδή έκρινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. «Όταν καταργήσαμε  την απόφαση της εξαίρεσης, ξεκάθαρα δηλώσαμε ότι εάν δεν γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος, τότε δεν θα την επαναφέρουμε», είπε.