X

Χριστοδουλοπούλου: Αυτές είναι οι προτεραιότητες για το μεταναστευτικό

«Δεν θα κρατούνται αδιάκριτα μετανάστες για αόριστο χρόνο», τόνισε η αρμόδια Υπουργός, ενώ ανέφερε ότι δεν θα γίνει συνολική αναθεώρηση στον κώδικα ιθαγένειας.

Ant1news



Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό παρουσίασε η Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Όπως ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου, στις άμεσες προτεραιότητες είναι η αυξημένη προστασία στα ασυνόδευτα ανήλικα. «Να βρούμε δομές φιλοξενίας για αυτά και να φτιάξουμε νέες», τόνισε σχετικά και προανήγγειλε επίσης την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής με την οποία δεν θα κρατούνται αδιάκριτα μετανάστες για αόριστο χρόνο.

«Έχουμε ήδη εφαρμόσει το νόμο που λέει ότι η κράτηση είναι το έσχατο μέσο», ανέφερε η Αναπληρωτής Υπουργός και τόνισε ήδη έχουν αφεθεί ελεύθεροι:

•Από την Αμυγδαλέζα 110 μετανάστες
•Από την Ξάνθη 15 μετανάστες
•Από το Παρανέστι 41 μετανάστες
•Από το φυλάκιο Έβρου 17 μετανάστες
•Από την Κόρινθο 128 μετανάστες
•Από το Αεροδρόμιο Ελληνικού 4 γυναίκες και την Παρασκευή ακόμη 15.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθούν ανοιχτές δομές. Είχαμε δεσμευτεί ότι έως το Δεκέμβρη του 2014 θα είχαμε δημιουργήσει 2500 ανοιχτές θέσεις φιλοξενίας από 890 που υπήρχαν. Δεν το κάναμε πότε γιατί οι πόροι προσανατολίστηκαν στα κέντρα κράτησης. Το Μάρτιο θα απολογηθούμε στο συμβούλιο των αρμοδίων Υπουργών, είπε.

Ακόμη, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει νομοθέτηση του κενού για τα παιδιά 2ης γενιάς και το νόμο για την ιθαγένεια. «Για την ιθαγένεια θα λάβουμε σοβαρά υπόψη την απόφαση του ΣτΕ, ώστε να μην είναι πάλι στον αέρα τα παιδιά 2ης γενιάς», επισήμανε η κ. Χριστοδουλοπούλου, ενώ ανέφερε ότι «δεν θα κάνουμε συνολική αναθεώρηση στον κώδικα ιθαγένειας».

«Θα το δούμε σε δεύτερο χρόνο», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι θα περιέλθουν στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όλες οι πολιτικές υπηρεσίες του Δημόσιας Τάξης που αφορούν στην μετανάστευση:
1)Πρώτης υποδοχής.
2)Ασύλου.
3)Προσφύγων.