X

Δεν έχεις υποβάλει δήλωση; Κατ’ εκτίμηση θα επιβάλλεται ο φόρος

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει δήλωση καλούνται να το πράξουν προκειμένου να μην πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Κατ’ εκτίμηση θα επιβάλλεται ο φόρος σε όσους φορολογουμένους δεν υποβάλουν φορολογική δήλωση, και πιθανόν μεγαλύτερος για να εξαναγκάσει όσους δεν έχουν υποβάλει να το πράξουν.

Έτσι, σύμφωνα με απόφαση της ΓΓΔΕ, Κατερίνας Σαββαΐδου, αυτή η πρακτική θα εφαρμοστεί προκειμένου να κάνει τους φορολογούμενους τουλάχιστον να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, αφού μέχρι σήμερα αν ένας φορολογούμενος δεν υποβάλλει μία οποιαδήποτε δήλωση, όταν τον εντοπίσει ο ελεγκτικός μηχανισμός το πιθανότερο είναι πως θα λάβει μια ειδοποίηση με μια ευγενική υπενθύμιση ότι «χρωστάει» δήλωση.

Αξίζει αν σημειωθεί, ότι για κάθε μήνα που δεν υποβάλλει δήλωση τρέχουν προσαυξήσεις επί του οφειλόμενου φόρου. Επιπλέον αν δεν έχει υποβάλλει δήλωση δεν μπορεί να ρυθμίσει τυχόν χρέη του.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, με την οποία θα προχωρά στην αυτόματη βεβαίωση εκτιμώμενου φόρου για κάθε δήλωση η οποία δεν υποβλήθηκε. Ο «λογαριασμός» θα κοινοποιείται στο φορολογούμενο και ο εκτιμώμενος φόρος θα σβήνει μόνο αν υποβληθεί η συγκεκριμένη δήλωση από την οποία θα προκύπτει ο πραγματικά οφειλόμενος φόρος.

Το μέτρο θα ενεργοποιηθεί το αργότερο έως το τέλος του έτους, όπως προκύπτει από το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ, η οποία έρχεται να κάνει πράξη το άρθρο 33 του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.