X

Τα τρία «αγκάθια» του Μαρτίου για την Κυβέρνηση

Με τη ρευστότητα του δημόσιου ταμείου να είναι εξαιρετικά χαμηλή η Κυβέρνηση αναζητεί περισσότερα από 7 δις ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του μήνα.

Ant1news

Το χρηματοδοτικό κενό, η ρευστότητα και το δημοσιονομικό κενό αποτελούν τα μεγαλύτερα αγκάθια για την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει μέσα στην εβδομάδα να αποπληρώσει την πρώτη από τις συνολικά τέσσερις δόσεις του Μαρτίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 1,5 δις ευρώ, ενώ μέσα στον μήνα πρέπει να δοθεί άλλο 1 δις ευρώ για τόκους και εξόφληση άλλων ομολόγων καθώς και να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας δηλαδή το σύνολο των αναγκών σε πάνω από 7 δις ευρώ για τον μήνα που ξεκίνησε σήμερα.

Πρόκειται για χρήματα τα οποία δεν διαθέτει το δημόσιο ταμείο, η ρευστότητα του οποίου είναι εξαιρετικά χαμηλή λόγω και της υστέρησης των φορολογικών εσόδων, στο τέλος Ιανουαρίου που ανερχόταν σε 1 δις ευρώ. 

Η Κυβέρνηση ευελπιστεί σε άμεσες ανάσες και πάλι μέσω των δανειστών, με τις δύο πρώτες επιλογές να αφορούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η πρώτη με την αποδέσμευση του 1,9 δις ευρώ από την επιστροφή στην Ελλάδα κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, από ελληνικά ομόλογα.

 Η Κυβέρνηση ζητά αυτά τα χρήματα να δοθούν απευθείας από την Φρανκφούρτη στο Νομισματικό Ταμείο για να εξοφληθούν οι δόσεις, όμως ο Μάριο Ντράγκι διαμηνύει ότι μόνο αφού περάσει από αξιολόγηση η ελληνική οικονομία και διαπιστωθεί πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

 Ως άλλη παράλληλη λύση η Ελλάδα έχει ζητήσει να της επιτραπεί υπέρβαση στο όριο των 15 δις ευρώ για την έκδοση εντόκων γραμματίων το οποίο υπάρχει για την χώρα κι έχει καλυφθεί. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει, καθώς όπως λένε οι πληροφορίες δεν θα υπάρξει σχετική έγκριση από τη Φρανκφούρτη, ωστόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει ότι έχει συμβεί στο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις και δεν κατανοεί γιατί αυτήν την φορά  να είναι αρνητική η ΕΚΤ.

 Ο Υπουργός Οικονομικών μέσω συνέντευξης στου στο Associated Press λέει πάντως ότι η χώρα θα είναι συνεπής απέναντι στο ΔΝΤ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «θα στύψουμε αίμα από την πέτρα, εάν χρειαστεί να το πράξουμε μόνοι μας, και θα το πράξουμε για να πληρώσουμε το ΔΝΤ», τονίζοντας όμως ότι ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία τα ομόλογα της ΕΚΤ κι ότι θα χρειαστούν συζητήσεις με τους εταίρους και τους θεσμούς.

 Ο προκάτοχος του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας σήμερα στο Mega είπε ότι τα μέτρα δεν θα αργήσουν να έλθουν, όπως και τα προβλήματα, σημειώνοντας ότι μέτρα όπως η μείωση των φόρων στα ακίνητα και η επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ έχουν δημοσιονομικό κόστος υψηλό που προστίθενται στην υστέρηση εσόδων, εκτοξεύουν το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό, οδηγώντας σε μια εκτίμηση για κενό της τάξης των 6-7 δις ευρώ, που μπορεί να φθάσει ως τα 10 δις.

 Η  κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο από την πλευρά τους λένε πως σε κάθε περίπτωση δεν είναι τέτοια η εικόνα, δεδομένου ότι τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν σημαντικά τόσο από την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, από την οποία εκτιμάται ότι το Κράτος μπορεί να εισπράξει κατ΄ ελάχιστο 1,7 δις ευρώ, όσο κι από το κυνήγι κατά των φοροφυγάδων, από το οποίο αναμένεται να μπουν στον κρατικό κορβανά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Νικολούδη, τουλάχιστον 2,5 δις ευρώ.

 Αν χρειαστεί πάντως, όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης θα επιβληθεί έκτακτος φόρος στους έχοντες, για να τονωθούν τα δημόσια έσοδα και να είναι ισοσκελισμένος ο Προϋπολογισμός.

 Σήμερα, το οικονομικό επιτελείο ολοκληρώνει το χτένισμα και την διαμόρφωση των διατάξεων για την ρύθμιση οφειλών, η οποία αναμένεται αύριο να κατατεθεί στην Βουλή, ώστε μέσα στον μήνα να τεθεί σε ισχύ και να βοηθήσει στην αύξηση των προσόδων του Δημοσίου.