X

Στο τραπέζι βάζει ο Βαρουφάκης ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ

Εξετάζεται η πρόταση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ. Που θα αυξηθεί εάν υιοθετηθεί.

Ant1news



Του Νίκου Ρογκάκου

Παράθυρο για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ άνοιξε διάπλατα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, αφού όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε όλο το σύστημα των συντελεστών ΦΠΑ πρέπει να αλλάξει, «γιατί ο υψηλός συντελεστής είναι υπερβολικός». Διευκρίνισε δε ότι «θα ήθελα μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 15% με 16% και τότε να δούμε τον εξορθολογισμό των χαμηλών συντελεστών. Και από επάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα επάνω».

Ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στα «Παραπολιτικά FM» ουσιαστικά αποκάλυψε ότι μελετάται η υιοθέτηση εν μέρει της εισήγησης που έχει διατυπώσει ήδη από το 2011 το ΔΝΤ για αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ 6,5% και 13% και μείωση του υψηλού συντελεστή 23% σε ένα επίπεδο ενιαίου συντελεστή.

Το ΔΝΤ, στην πρότασή του έχει τοποθετήσει το επίπεδο του ενιαίου συντελεστή μεταξύ του 19% και του 21%, ενώ ο κ. Βαρουφάκης με τη δήλωσή του, τοποθέτησε το επίπεδο αυτό στο 15%-16%. Σε κάθε περίπτωση, η υιοθέτηση της πρότασης για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ θα σημάνει την αύξηση του ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που υπάγονται στους συντελεστές 6,5% και 13% και τη μείωση του ΦΠΑ για όσα προϊόντα και υπηρεσίες υπάγονται στο 23%.

Εάν υιοθετηθεί η πρόταση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ:

- Θα αυξηθεί από το 6,5% στο 15%-16% ο ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά, τις εφημερίδες, τα λοιπά έντυπα και τα εισιτήρια του θεάτρου.

- Θα αυξηθεί από το 13% στο 15%-16% ο ΦΠΑ για τα τρόφιμα, τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά, τον καφέ, τους χυμούς, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τις πωλήσεις ειδών από καουτσούκ, τις πωλήσεις ανθέων, τις υπηρεσίες που παρέχονται από διαγνωστικά κέντρα.

- Θα μειωθεί από το 23% στο 15%-16% ο ΦΠΑ για όλα τα άλλα είδη και υπηρεσίες (πωλήσεις ακινήτων, οχημάτων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ειδών καθαρισμού, επίπλων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών, υπηρεσίες ελευθέρων επαγγελματιών κ.λπ.).

Έκτακτη εισφορά

Στη συνέντευξή του ο κ. Βαρουφάκης απαντώντας στην ερώτηση αν θα υπάρξει έκτακτη εισφορά χρησιμοποίησε … «δημιουργική ασάφεια»: «Ελπίζω πως όχι, αλλά εάν συμβεί θα στοχεύει όσους δεν πλήρωναν τόσα χρόνια. Δεν θα υπάρξει έκτακτη εισφορά, ρωτήθηκα σε μία φιλοσοφικού τύπου συζήτηση».

Για την αξιολόγηση από τους εταίρους

Ερωτηθείς αν θα γίνει η αξιολόγηση τέλος Απριλίου όπως προβλέπεται στη συμφωνία, είπε ότι «θέλουμε να αξιολογηθούμε στη βάση μεταρρυθμίσεων. Ελπίζουμε ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου θα έχουμε τον κατάλογο στον οποίο θα έχουμε καταλήξει από κοινού και θα κριθούμε κανονικά».

Στην επισήμανση ότι ο Ντάισελμπλουμ ζητάει μεταρρυθμίσεις τον Μάρτιο, σχολίασε πως «και εμείς θέλουμε να τρέξουμε πιο γρήγορα. Το σημαντικό είναι να βάζεις στόχους που μπορείς να πετύχει. Τα θέματα της διαφθοράς, της διαπλοκής, του φορολογικού είναι κύρια».

Για φορολογικά έσοδα

Χαρακτήρισε συγκλονιστικά τα τελευταία στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να ομαλοποιήσουμε τη ροή φορολογικών εσόδων. Αυτό εκτίμησε ότι θα γίνει με τους εξής τρόπους: «Το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες είναι σχεδόν έτοιμο και έχουμε σε εξέλιξη διαβούλευση με τους εταίρους μας. Δεν είναι μόνο οι 100 δόσεις, είναι και η ανταμοιβή όσων ήταν συνεπείς. Στόχος μας είναι να βγάλουμε τους πολίτες από τη δίνη των χρεών».

Για χρηματοδοτικό κενό

Αναφερόμενος στο θέμα του χρηματοδοτικού κενού, o κ. Βαρουφάκης τόνισε: «Θα μπορούσαμε να είχαμε υπογράψει το e-mail Χαρδούβελη και να έχουμε πάρει τα λεφτά. Αλλά δεν εκλεχτήκαμε για να συνεχίσουμε τα υφεσιακά μέτρα. Το δόγμα νυν υπέρ πάντων η επόμενη δόση έχει τελειώσει. Αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι θα εφαρμόσουμε τα μέτρα που συμφωνήσαμε και σε αυτά θα αξιολογηθούμε για να συμμετάσχουμε και στην ποσοτική χαλάρωση».

Αιχμές για Ντάισελμπλουμ

Ερωτηθείς, εξάλλου, και για τη συνέντευξη Ντάισελμπλουμ στους Financial Times στην οποία ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι στείλαμε λάθος επιστολή και απάντησε: «Θα κάνω προσπάθεια να μην απαντήσω γιατί είχαμε διαφωνίες και καταφέραμε να βρούμε έναν κοινό τόπο. Κάποιοι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, αλλά εγώ θα απαντήσω στο βιβλίο που θα γράψω όταν όλα θα έχουν τελειώσει».