X

«Γκρίνια» εντός και εκτός για τον Βαρουφάκη

Αυξάνονται και τα... φίλια πυρά κατά του Υπουργού Οικονομικών, που παραμένει στο στόχαστρο του Βερολίνου.

Ant1news



Στο επίκεντρο όλο και πυκνότερων πυρών, και πλέον όχι μόνο από το εξωτερικό, φαίνεται πως βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, τον οποίο "φωτογράφισε" ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ως τον άνθρωπο που παραποίησε σχέδιο συμφωνίας στο οποίο εκείνος είχε καταλήξει με τον Αλέξη Τσίπρα, στέλνοντας στις Βρυξέλλες λάθος συμφωνία.

Σήμερα ακόμη ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον Υπουργό Οικονομικών και τις δηλώσεις του περί μειώσεων και αυξήσεων στον ΦΠΑ και για την έκτακτη εισφορά, ενώ «γκρίνιες» είχαν ξεσπάσει στο εσωτερικό και την Κυριακή.

Μέσα σε αυτό το φόντο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με νέες δηλώσεις του έδωσε τροφή στη συζήτηση για το παρασκήνιο των Βρυξελλών, σε εκτενές ρεπορτάζ που υπογράφει ο Πίτερ Σπίγκελ στους Financial Τimes.

«Επί 48 ώρες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε απανωτές συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα για το τι πρέπει να περιλαμβάνει η επιστολή για την εξασφάλιση της τετράμηνης παράτασης. Μιλούσαν διαρκώς στο τηλέφωνο, αντάλλασσαν διάφορα προσχέδια συμφωνίας, πρότειναν αλλαγές. Αλλά, η επιστολή που παρέλαβε ο κ. Ντάισελμπλουμ, με την υπογραφή του Γιάνη Βαρουφάκη, δεν θύμιζε σε τίποτα αυτές τις συζητήσεις», αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times.

«Τηλεφώνησα στον κ. Τσίπρα και είπα "κοίτα, δεν ξέρω τι συνέβη, αλλά μου στείλατε ένα εντελώς διαφορετικό έγγραφο". Και ο Τσίπρας ήταν έκπληκτος. "Πώς είναι αυτό δυνατόν;". Το ελέγξαμε. Κάποιος το έχει αλλάξει», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup στους FT.

Ο Υπουργός Οικονομικών, πάντως, αρνήθηκε ότι συνέβησαν έτσι τα πράγματα, δίχως όμως να δώσει άλλη εκδοχή. «Δεν έχει γίνει καθόλου έτσι. Αλλά δεν είναι το ζητούμενο αυτό τώρα», τόνισε σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης στα «Παραπολιτικά FM».

Δηλητηριώδη βέλη, χωρίς να τον κατονομάσει, εκτόξευσε κατά του Γιάνη Βαρουφάκη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Με ενδιαφέρουν οι δεσμεύσεις τους και αν θα τις τηρήσουν, όχι τι λένε οι Έλληνες. Με αφήνει άφωνο κάποιες φορές ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται η Ελληνική Κυβέρνηση, ο οποίος κατά την γνώμη μου δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά συμφέροντα», επισήμανε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών στη ZDF.

Πιο οξύς προσωπικά για τον Γιάνη Βαρουφάκη και τις πάνω από 100 συνεντεύξεις του σε έναν μήνα όπως επισημαίνει το Βερολίνο, ήταν ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, που τόνισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες χάθηκε μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. «Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έχει σχολιάσει πολλά πράγματα, τόσα πολλά που είναι δύσκολο να κρατήσουμε τον λογαριασμό», ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.

Οι πολυάριθμες συνεντεύξεις και τηλεοπτικές παρουσίες του Γιάνη Βαρουφάκη προκάλεσαν πάντως και φίλια πυρά, με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο, την Κυριακή, στο περιθώριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, να παρουσιάζει την έκθεση στον φακό με την …ηλιοθεραπεία.

«Θα κουραστεί. Η δημοσιότητα είναι σαν την ηλιοθεραπεία! Στην αρχή είναι καλή, αλλά μετά, εάν συνεχίσεις χωρίς μέτρο, καίγεσαι», είπε ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος αναφερόμενος στον Υπουργό Οικονομικών.