X

Τα 6 μέτρα του Βαρουφάκη, οι δόσεις στο ΔΝΤ και το τρίτο πακέτο

Κλοιός ασφυκτικών πιέσεων από τους δανειστές. Πώς ελπίζει η Κυβέρνηση να ξεκλειδώσει μέρος της δόσης. Κρίσιμο “crash test” αύριο η έκδοση έντοκων γραμματίων.

Ant1news

Με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου να βρίσκονται στο ναδίρ και να ενισχύονται «άρον-άρον» μέσω των αποθεματικών του ΟΠΕΚΕΠΕ (πιθανότατα τις επόμενες ημέρες και μέσω άλλων φορέων ή Ταμείων), τα κρατικά έσοδα να παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση - ιδίως το τελευταίο δίμηνο - και την πίεση από τους εταίρους και δανειστές να αυξάνει γεωμετρικά  ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας , το Μαξίμου καταστρώνει το σχέδιο με το οποίο θα μπορέσει η χώρα να φανεί συνεπής έναντι των δανειστών της, κυρίως του ΔΝΤ, προς το οποίο πρέπει να αποπληρώσει δόσεις συνολικού ύψους 1,5 δις τον Μάρτιο. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε χθες ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει κανονικά τις δόσεις της προς το Νομισματικό Ταμείο, ξεχωρίζοντας ξανά ως «άλλη κατηγορία» τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Όπως προέκυψε από την σύσκεψη που είχε χθες το βράδυ το οικονομικό επιτελείο υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, στο Eurogrουp της Δευτέρας ο Υπουργός  Οικονομικών θα παρουσιάσει στους ομολόγους του 6 συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, 6 ποσοστικοποιημένα μέτρα προς άμεση εφαρμογή.

Μέσω αυτών η Κυβέρνηση, υιοθετώντας την προτροπή  του Γερούν Ντάισελμπλουμ που είπε ότι απτά δείγματα προόδου ίσως ξεκλειδώσουν μέρος της καθυστερούμενης δόσης των 7,2 δις, ευελπιστεί να ανοίξει η ροή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Ως πιθανότερο πρώτο βήμα, δεν αποκλείεται με την παρουσίαση των μέτρων το Eurogroup να εγκρίνει την απελευθέρωση από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, μέσω της ΕΚΤ,  προς την Ελλάδα , των 1,9 δις από τα κέρδη διακράτησης ελληνικών ομολόγων. 

Τέτοια εξέλιξη θα δώσει, πέρα από το πολιτικό μήνυμα «προόδου» της Ελλάδας, σημαντική ανάσα στην ρευστότητα και τα εξαιρετικά «στεγνά» ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, με τα οποία η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει τον Μάρτιο, τέσσερις δόσεις στο ΔΝΤ συνολικού ύψους 1,5 δις ευρώ. Η πρώτη, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, την Παρασκεύη. Την ίδια ημέρα πρέπει να πληρωθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δις ευρώ. 

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η αυριανή δημοπρασία εξάμηνων έντοκων γραμματίων, από όπου το Δημόσιο θα επιδιώξει να βρει άνω του 1 δις ευρώ, δεδομένων των ευρωπαϊκών συστάσεων προς τις ελληνικές συστημικές τράπεζες να απέχουν από την διαδικασία.

Όλα αυτά ενώ στο τραπέζι τέθηκε επισήμως χθες, μέσω των δηλώσεων του Ισπανού Υπουργού Οικονομικών, το σενάριο τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, με τον Λουίς Ντε Γκίντος να αναφέρει ότι γίνονται συζητήσεις για βοήθεια ύψους 30-50 δις ευρώ, κάτι που ωστόσο διέψευσαν τόσο η πλευρά του Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.